Belföld

Még öt évig szól a Tilos

Újabb öt évvel megújította a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az ORTT.

Öt évvel meghosszabbította az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Tilos Kulturális Alapítvány (Tilos Rádió, Budapest 90,3 MHz) műsorszolgáltatási jogosultságát.

Három testületi tag igen, három tag nem szavazata, és egy tartózkodás mellett a testület elfogadta a Tilos Rádió szerződéshosszabbításra vonatkozó kérelmét – írta közleményében az ORTT sajtóirodája. Korábban az ülés egyik résztvevője más szavazati arányról tájékoztatta az MTI-t.

Augusztusban már másodszor kérte műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a Tilos Rádió. Csabai Gábor, az adó ügyvezetője akkor azt közölte: míg májusban “egy szikár, nyolc-tíz soros levélben” kérték a hosszabbítást, most egy kifejtőbb dokumentumot nyújtottak be, amelyben egyebek mellett megemlítették, hogy a 2003-as karácsonyi, komoly visszhangot kiváltó – a keresztény embereket sértő – eset óta még az ORTT Panaszbizottsága elé sem citálták őket.

Lehetetlen megfelelni a médiatörvénynek

A médiahatóság június 11-én ülésén nem kapott elegendő számú támogató voksot a koncesszió meghosszabbítása; másnap ezt a KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az öt évvel ezelőtt történtekkel magyarázta.

Az e voksolásnál tartózkodó Majtényi László ORTT-elnök napokkal később közzétett különvéleményében arra emlékeztetett: a médiatörvény szerint az ismételt vagy súlyos szerződésszegés a hosszabbítást kizáró körülmény, ám “alig képzelhető el, hogy valamely televízió tíz, bármely rádió pedig hét éven keresztül úgy működjön, hogy a médiatörvény és a szerződés olykor obskurus rendelkezéseinek a törvény által kívánt módon feleljen meg”.

Felvetve, hogy a jogalkotónak csak azt kellene kizárnia e lehetőségből, aki a szabályokat “ismételten súlyosan megszegte”, Majtényi László megjegyezte: “gyakorlatilag nincs olyan műsorszolgáltató Magyarországon, amely törvényesen élni tudott volna a szerződés törvény szerinti megújításának lehetőségével, mégis korábban mindegyik szerződését meghosszabbította a hatóság”, ám ez a következetlenség önmagában nem lehet alapja a hosszabbításnak.

Törvénysértő hosszabbítás

Éppen a súlyos törvénysértőkre kimondott újrázási tilalom miatt nevezi törvénysértőnek a hosszabbítást közleményében a médiahatóságba a KDNP által delegált Tirts Tamás. “Emlékezetes, hogy a Tilos Rádió súlyos törvénysértést követett el 2003 decemberében azzal, hogy műsorában többek között a keresztények kiirtására vonatkozó kijelentés hangzott el” – írta, felidézve, hogy a javaslat előzőleg, júniusban egyszer már nem kapott többséget. “Sajnálatos, hogy a személyében is új összetételű testület nem tudott a törvényesség talaján megmaradni” – tette hozzá Tirts Tamás.

Ajánlott videó