Belföld

Még öt évig szól a Tilos

Újabb öt évvel megújította a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az ORTT.

Öt évvel meghosszabbította az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Tilos Kulturális Alapítvány (Tilos Rádió, Budapest 90,3 MHz) műsorszolgáltatási jogosultságát.

Három testületi tag igen, három tag nem szavazata, és egy tartózkodás mellett a testület elfogadta a Tilos Rádió szerződéshosszabbításra vonatkozó kérelmét – írta közleményében az ORTT sajtóirodája. Korábban az ülés egyik résztvevője más szavazati arányról tájékoztatta az MTI-t.

Augusztusban már másodszor kérte műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a Tilos Rádió. Csabai Gábor, az adó ügyvezetője akkor azt közölte: míg májusban “egy szikár, nyolc-tíz soros levélben” kérték a hosszabbítást, most egy kifejtőbb dokumentumot nyújtottak be, amelyben egyebek mellett megemlítették, hogy a 2003-as karácsonyi, komoly visszhangot kiváltó – a keresztény embereket sértő – eset óta még az ORTT Panaszbizottsága elé sem citálták őket.

Lehetetlen megfelelni a médiatörvénynek

A médiahatóság június 11-én ülésén nem kapott elegendő számú támogató voksot a koncesszió meghosszabbítása; másnap ezt a KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az öt évvel ezelőtt történtekkel magyarázta.

Az e voksolásnál tartózkodó Majtényi László ORTT-elnök napokkal később közzétett különvéleményében arra emlékeztetett: a médiatörvény szerint az ismételt vagy súlyos szerződésszegés a hosszabbítást kizáró körülmény, ám “alig képzelhető el, hogy valamely televízió tíz, bármely rádió pedig hét éven keresztül úgy működjön, hogy a médiatörvény és a szerződés olykor obskurus rendelkezéseinek a törvény által kívánt módon feleljen meg”.

Felvetve, hogy a jogalkotónak csak azt kellene kizárnia e lehetőségből, aki a szabályokat “ismételten súlyosan megszegte”, Majtényi László megjegyezte: “gyakorlatilag nincs olyan műsorszolgáltató Magyarországon, amely törvényesen élni tudott volna a szerződés törvény szerinti megújításának lehetőségével, mégis korábban mindegyik szerződését meghosszabbította a hatóság”, ám ez a következetlenség önmagában nem lehet alapja a hosszabbításnak.

Törvénysértő hosszabbítás

Éppen a súlyos törvénysértőkre kimondott újrázási tilalom miatt nevezi törvénysértőnek a hosszabbítást közleményében a médiahatóságba a KDNP által delegált Tirts Tamás. “Emlékezetes, hogy a Tilos Rádió súlyos törvénysértést követett el 2003 decemberében azzal, hogy műsorában többek között a keresztények kiirtására vonatkozó kijelentés hangzott el” – írta, felidézve, hogy a javaslat előzőleg, júniusban egyszer már nem kapott többséget. “Sajnálatos, hogy a személyében is új összetételű testület nem tudott a törvényesség talaján megmaradni” – tette hozzá Tirts Tamás.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.