Belföld

Gyurcsány: Orbán veszíteni fog

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor - hasonlóan a 2006-os országgyűlési választáshoz - ismét veszíteni fog, mert akkor is tévedett, és most is a "régi lemezt nyomja".

A miniszterelnök ezt az atv.hu internetes oldal szerdai fórumán annak kapcsán írta, hogy a Fidesz elnöke kedden a következő választásról úgy nyilatkozott: illúziója ne legyen senkinek, ugyanaz fog történni, mint 2006-ban, “hazudoznak”, meghamisítják, eltitkolják az adatokat, “közben valami alamizsnát, üveggyöngyöket szétszórnak az emberek között, hogy egyenként vásárolják meg politikai szavazataikat”, és közben elmondják, hogy borzasztó következményekkel járna, ha a Fidesz vagy annak elnöke kapna bizalmat az emberektől.

Tévedett, vesztett (Fotó: MTI)

Tévedett, vesztett (Fotó: MTI)

A kormányfő szerint Orbán Viktornak nincs túl elemző gondolkodása. “Szerintem azért (is) bukta el az előző választásokat, mert azt hitte, hogy azok éppen olyanok lesznek, mint a korábbiak. Tévedett, vesztett. Most is azt fog” – írta a kérdésre válaszolva az online fórumon.

Kitért arra is, hogy a Fidesz összegabalyodott a szélsőjobbal, mert Orbán Viktor el akarja kerülni, hogy tőle jobbra legyen politikai erő. Így inkább engedi megfertőzni az egész jobbközepet – tette hozzá. Mint írta, “ez stratégiai, történelmi hiba, sőt, bűn”.

Akkor nem jött

Arra a kérdése, hogy szerinte Orbán Viktor elmegy-e a Magyar Tarka! szombati rendezvényére, úgy reagált: “Amikor kellett volna, akkor nem jött, sőt, csendben maradt. Nem aláírni nehéz, hanem megszakítani a kapcsolatot a Jobbikkal, azt láthatólag nem teszi. Orbán legfeljebb prédikálja a vizet, de szemérmetlenül bort, sőt tablettás bort iszik”.

Az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban arról írt: a magán titkosszolgálat felderítésén és felszámolásán dolgoznak.
A kormányfő egy, a Csányi Sándor szerepét firtató felvetésre azt mondta, nem tudja, hogy védi-e a média és a politikai elit az OTP elnökét. “Azt látom, hogy óvatos, de ilyen ügyben annak is kell lenni” – vélekedett.

Túlságosan átlátszó

Gyurcsány Ferenc szerint csak egy lehallgatási ügy van, amelyben a “Fidesz láthatólag összekeveredett egy köztörvényes bűnökkel meggyanúsított céggel, most visszatámad, de túlságosan is átlátszó. “Az kiabál akinek a háza ég” – fogalmazott, hozzátéve: ez egy erőszakos politika és kultúra. “Szerintem le fognak lepleződni politikai értelemben” – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt írta: ha most lennének a 2010-es választások, azt üzenné a legnagyobb ellenzéki pártnak és vezetőjének, hogy “később már rosszabb lenne az esélye, de ne meneküljön, mert a gyávaság nem politikusi erény, és férfiatlan is”.

Ugyan

Az SZDSZ támogatásával szeretné a szocialista kormány elfogadtatni a költségvetést – válaszolta egy kérdésre a miniszterelnök. Közölte: szerinte a parlament elfogadja az
adótörvényeket és a költségvetést.

Gyurcsány Ferenctől azt is megkérdezték az on-line fórumon, igaz-e, hogy két-három hete egy viharos elnökségi ülésen felvetette a lemondását. A kormányfő erre úgy reagált: “ugyan”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik