Belföld

Gyurcsány eltántorította Tomcatet

Gyurcsány Ferenc nem tudott arról, hogy nem szabad nyilatkoznia a Tarka Magyar kezdeményezésről, ettől függetlenül elmegy a szombati rendezvényre. A hír hallatán a Tomcat néven ismert szélsőjobboldali blogger bejelentette: mégsem rendez ellenfelvonulást.

Gyurcsány Ferenc nem tudott arról, hogy a demonstráció szervezői arra kérték a pártok képviselőit, hogy az aláíráson túl tartózkodjanak minden, a Tarka Magyar rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól – ezt maga a miniszterelnök fejtette ki. Mint mondta, nem változtat korábbi elhatározásán, aláírja a nyilatkozatát, és ott lesz a rendezvényen.

A kirekesztés és az erőszak ellen fellépő Tarka Magyar demonstráció szervezői – azért, hogy egyik párt se sajátíthassa ki a rendezvényt – felkérték mind az öt parlamenti párt vezetőjét az alkotmány mellett hitet tevő Nyilatkozat aláírására. „Mivel mindannyian elfogadták a felkérést, ezért meg akartuk várni, amíg mindenki aláírta a Nyilatkozatot, és az aláírásokat egyszerre kívántuk nyilvánosságra hozni” – írják közleményükben.

Csak Gyurcsány beszélt róla

A szervezők arra kérték a pártok képviselőit, hogy a demonstráció Nyilatkozatának aláírásán túl tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól, és tartsák tiszteletben a tüntetés civil tisztaságát. Ennek egyedül Gyurcsány Ferenc nem tett eleget.

„Sajnálattal értesültünk a sajtóból, hogy Gyurcsány Ferenc mindezek ellenére nyilatkozatot tett közzé támogatásáról. Miután ez a hír nyilvánosságra került, fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy minden parlamenti párt vezetője csatlakozott a kezdeményezéshez, és aláírja a nyilatkozatot. Orbán Viktor elsőként már alá is írta a Tarka Magyar demonstrációt támogató Nyilatkozatot, de kérésünknek eleget téve ezt nem hozta nyilvánosságra, hogy bevárhassuk a többi pártvezető aláírását is” – állt a szervezők FigyelőNethez eljuttatott közleményében.

„Amint azt a Tarka Magyart szervező több mint 100 civilszervezet a sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, súlyosan megosztott országunknak kell hogy legyenek olyan alapértékei, amiben a társadalom legszélesebb rétegei pártszimpátiától függetlenül egyet tudnak érteni. Ilyen alapértékek mentén szerveződik október 4-én, szombaton a Tarka Magyar elnevezésű demonstráció, amely a kirekesztés és az erőszak minden formájának elutasítását és az elharapódzó erőszakos jelenségek elleni hatékonyabb fellépésre való felszólítást tűzte ki céljául, az Erőszakmentesség Világnapja alkalmából” – írnak céljaikról a demonstráció szervezői.

Gyurcsány miatt nem mennek az ellentüntetők

A Tarka Magyar demonstrációjával szemben a Tomcat néven elhíresült szélsőjobboldali blogger is tüntetést hirdetett szombatra. Arra a hírre azonban, hogy a miniszterelnök és felesége is részt vesz az eseményen, visszavonta a felhívást. Mint egy blogbejegyzésben írta, nem akar iszapbirkózásba bocsátkozni.

Hozzátette: a Hollán Ernő utcában már bebizonyították, hogy „bármikor többen tudnak lenni”. Tomcat bejegyzése szerint nem mozgatnak meg embereket, pénzt, energiát azért, hogy Gyurcsánynak ismét meglegyen a remélt „szélsőjobboldali” ellentüntetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik