Belföld

Elkészült az MSZP ideológiai programja

Elkészült az MSZP ideológiai programja - írta a szerdai Népszabadság, hozzátéve, hogy a birtokába került dokumentum a baloldal origójaként hivatkozik 1956-ra, a környezetvédelmet és az oktatást kiemelkedően fontosnak minősíti, de úgy fogalmaz, a reformokat jelenleg nem lehet végrehajtani, mert a társadalom nem érti azokat.

A Hiller István vezette testületnek tavaly szeptemberig kellett volna vitára bocsátania az új alapprogramot; a késés azonban nem számít, hiszen a napokban végleges formát öltött vitaanyagot a jövő évi tisztújító kongresszuson kívánják bemutatni. A harminckét oldalas dolgozat a Haza és Haladás, a XXI. századi magyar szociáldemokrácia címet viseli. A vitaanyag leszögezi, hogy “1989-ben új magyar baloldal született.”

A dokumentum szerint az MSZP az elmúlt húsz év legsikeresebb pártja, amely bebizonyította, hogy képes olyan programot kínálni, amely nem a pártpolitikai sikereket tekinti mércének, hanem közös társadalmi eredményekért vállal felelősséget – olvasható a lapban.

Az előterjesztés szerint a paternalista, osztogató állam helyébe az öngondoskodó társadalom és az egyensúlyteremtő állam léphet a modern Európa ideálja szerint. Ugyanakkor: a társadalom negyede él tartósan a továbblépés reménye nélkül; nagyok a szociális kiadások, lomha a közigazgatási rendszer, kevesen fizetnek sok adót, kísértenek a félfeudális múlt hibái.
A dokumentumot belső vitára bocsátják, arról minden platform és csoport véleményt ad – írta a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik