Belföld

Rossz idők várnak a beszóló képviselőkre

Készül olyan törvényjavaslat, amely visszatarthatja a parlamenti képviselőket a káromkodástól az ülésteremben. Igaz, csak lassan készül, mert a múltban egyszer már visszaéltek vele. A tervek szerint a káromkodót akár ki is tilthatják a Parlamentből egy időre.

Kis lépésekben, de készül a parlamenti viselkedést – némileg – szabályozó törvényjavaslat – tájékoztatta a FigyelőNetet Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. Az elképzelés szerint a normaszegő képviselőket pénzbírsággal sújthatják, nyilvános bocsánatkérésre kötelezhetik, extrém esetben pedig három hónapra ki is tilthatják a Parlamentből.

Három hónap csúnya beszédért (Fotó: MTI)

Három hónap csúnya beszédért (Fotó: MTI)

A törvényjavaslat előkészítését Bihari Mihály már 1996-ban megkezdte, ám ő is nehezen haladt vele. Géczi történelmi okokkal magyarázza a törvény késlekedését, ugyanis még most is sokan emlékeznek arra, hogy a Rákosi-érában sok képviselőt – mondvacsinált – etikai és fegyelmi okok miatt mentettek fel.

Elnöki utasítás?

A hétfői ülésen felkötéssel fenyegető fideszes Arnóth Sándort így jelenleg nem kötelezhették volna a parlamenti mandátumáról való lemondással. Bár Arnóth rögtön bocsánatot kért, információink szerint egy pár perces megbeszélés Orbán Viktorral világossá tette számára, hogy nincs maradása a parlamentben.

marad polgármester

Az MSZP hajdú-bihari szervezete után kedden a szocialisták püspökladányi elnöke és az SZDSZ megyei elnöksége is felszólította Arnóth Sándort, hogy teljesen vonuljon vissza a közéletből, és püspökladányi polgármesteri tisztségéből.
“A képviselői mandátumról való lemondással az ügyet lezártnak tekintem, az nem érintő polgármesteri és kistérségi munkámat” – reagált a felszólításokra az MTI-nek Arnóth Sándor.

Úgy tudjuk, szocialista körökben elismeréssel nyugtázták a másik oldal gyorsaságát, bár az MSZP az ellenzéki párt „vezérelvűségének” tudja be a gyors döntést, miközben a szocialisták nemrég hosszan vitáztak a frakciófegyelmet megsértő Karsai József személyéről, aki aztán megúszta, hogy kiszavazott a frakcióból.

Zsinórba gabalyodva

A politikai közelmúlt renitenseit ismerve kevés olyat találunk, akit valóban megbüntettek volna. Megúszta az a Szabó Zoltán (MSZP), aki azért anyázott még 1999-ben, mert a házelnök megvonta tőle a szót. Két évvel később a kisgazda Lányi Zsolt káromkodott, ő utólag úgy mentegette magát, hogy csak a rágabalyodott mikrofonzsinórnak mondta. 2005-ben pedig Kuncze Gábor reagálta le durván a Fidesz soraiból neki érkező bekiabálást.

2006 decemberében a fideszes Heintz Tamásnál szakadt el a cérna az egészségügyi átalakítás záróvitájában, és orális szexre ösztönözte a kormánypártiakat. Később Heintz bocsánatot kért a Fidesz frakciójától, és levélben a választóitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik