Belföld

Orbán: az MSZP áll a megfigyelések mögött

Orbán Viktor szerint Magyarországnak nem egyszerűen parlamenti választásra, hanem egy mélyreható, megtisztító, felemelő erejű, alaposabb változásra volna szüksége. A Fidesz elnöke keddi videóinterjújában azt is leszögezte, hogy az alkotmányon kívüli megoldásoknak, egy "politikai forradalomnak" nem látja realitását és lehetőségét.

A pártelnök az orbanviktor.hu weboldalon kedden megjelent videóinterjúban a 80-as évekhez hasonlította a jelenlegi helyzetet, arra hivatkozva, hogy a hazugság ma ugyanolyan általános mint akkor volt, ugyanúgy meghamisítják az adatokat.

“Nagy változás kell”

Orbán Viktor továbbra is az előre hozott választás fontosságát hangsúlyozta, de úgy vélte, sokan érzik úgy, hogy valójában Magyarország nem egy egyszerű parlamenti választás előtt áll, hanem “nagy változásra volna szükség, amely minőségében, nem egyszerűen csak a kormányzati koalíció vagy a parlament összetételében hozna eredményt”. “Egy mélyreható, megtisztító, felemelő erejű, alaposabb változásra volna itt szükség” – jelentette ki.

A Fidesz elnöke ugyanakkor leszögezte azt is, hogy “Magyarországon semmilyen realitása nincs egy politikai forradalomnak”, nem akarja azt az illúziót kelteni senkiben, hogy alkotmányon kívüli megoldás lehetséges. Szerinte a politikai változások a parlamentben, illetve választásokon történnek majd meg, az ezen kívüli megoldások azonban “az alkotmány határain és a lehetőségeken, valamint a kívánatos változási formákon kívül esnek”.

“Megbénult az ország”

A pártelnök szerint minden perc drága Magyarországnak, azonban jelenleg az ország egy élősködő kormánykoalíció, vagy egy rejtett koalíció, illetve a kisebbségi kormány fogságában van, ami felemészti az ország energiáit, idejét és pénzét. Azt is mondta: a szocialisták és a szabad demokraták ragaszkodnak a székeikhez, és ez bénítja meg az országot, ez sodorja egyre mélyebb szociális válságba az embereket.

Orbán Viktor ebben a helyzetben az SZDSZ szerepét hangsúlyozta, mert mint mondta, ha a liberálisok azt mondják, hogy legyen vége, akkor lesz előre hozott választás, de ha nemet mondanak, akkor “itt és most gyors változást nem lehet remélni”. A pártelnök szerint egyébként, ha valamikor az ősz folyamán a parlament feloszlatná önmagát, akkor már a következő évet egy új kormány, új programmal, új lendülettel kezdhetné meg.

“Ismét hazudni fognak”

Orbán Viktor a választásokkal kapcsolatban ugyanakkor arra is figyelmeztetett: illúziója ne legyen senkinek, ugyanaz fog történni, mint 2006-ban, “hazudoznak”, meghamisítják, eltitkolják az adatokat, “közben valami alamizsnát, üveggyöngyöket szétszórnak az emberek között, hogy egyenként vásárolják meg politikai szavazataikat”, és közben elmondják, hogy borzasztó következményekkel járna, ha a Fidesz vagy annak elnöke kapna bizalmat az emberektől.

Szerinte az a kérdés, hogy az ország milyen állapotban van, átlát-e a szitán, belelép-e ugyanabba a csapdába. A Fidesz elnöke azt üzente, a legtöbb, amit az emberek tehetnek, hogy egyik a másikat “melegen tartja” nem engedi, hogy a figyelme ellankadjon, nehogy a végén úgy járjanak, mint 2006-ban.
Orbán Viktor az adatgyűjtési ügyről azt mondta: eddig minden megfigyelés mögött a szocialisták voltak, és szerinte most is ez fog kiderülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik