Belföld

Jobban hiszünk Orbánnak?

A legtöbb tulajdonságban nagyon hasonlónak látjuk Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort, ám egy friss kutatás szerint utóbbit hitelesebbnek és érthetőbbnek tartjuk, ráadásul a válaszadók többsége úgy vélte, nyitottabb az emberek problémáira, mint a jelenlegi miniszterelnök. Gyurcsány ugyanakkor a közös megoldáskeresésben jó.

A Századvég és a Forsense hagyományos imázsprofil-vizsgálatából kiderül: egyetlen olyan jellemvonás sincs, melyet a megkérdezettek egyértelműen jellemzőbbnek tartottak volna Gyurcsány Ferencre, mint Orbán Viktorra.

Volt azonban néhány kiemelkedő eset. Ilyen például az emberek problémáira való odafigyelés, ebben a mezőben 16 százalékponttal többen említették Orbán Viktort, mint a jelenlegi kormányfőt, de az érthetőség, valamint a hitelesség terén is őt tartották jobbnak. Jelentős eltérést tapasztalni még a megbízhatóság, tisztességesség, őszinteség, rugalmasság, valamint a jó megjelenés terén.

A Századvég elemzése szerint Gyurcsány Ferenc különösen a közös megoldások keresése terén szerzett érdemeket magának, de idén márciushoz képest többen tartják megfontoltabbnak, rugalmasabbnak, felkészültebbnek és az emberek problémáira odafigyelőbbnek is. Mindössze két olyan értékelésre felkínált személyiségjegy volt, melyet – 3-3 százalékponttal – kevesebben gondolnak jelenleg jellemzőbbnek a miniszterelnökre nézve, mint idén márciusban: a hosszabb távon gondolkodást, valamint az újító szelleműséget.

Orbán Viktor esetében 3 százalékpontot meghaladó mértékű csökkenést tapasztaltak a felmérés készítői a tisztességesség és a megbízhatóság, a hitelesség és az emberek problémáira odafigyelés, valamint a felkészültség, rugalmasság, tapasztaltság, megfontoltság és őszinteség terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik