Belföld

Gyakorlatilag biztos az amerikai vízummentességünk

"Nyílt adat még nincs, de minden arról szól, hogy benne vagyunk a 10 százalékban" - mondta Göncz Kinga külügyminiszter Washingtonban az amerikai vízummentesség utolsó feltételével, az elutasított budapesti amerikai vízumkérelmek arányával kapcsolatban.

“Gyakorlatilag biztos, hogy benne leszünk (…) úgy tűnik, Magyarország a következő év elejétől vízummentességet élvezhet” – fogalmazott a miniszter egy nappal az amerikai pénzügyi év szeptember végi zárása előtt. A vízummentesség feltétele, hogy a megelőző pénzügyi évben az adott ország amerikai konzulátusán 10 százalék alá csökkenjen az elutasított vízumkérelmek aránya. Tavaly Magyarország 10,3 százalékos mutatóval éppen csak túllépte a küszöböt, de a tendencia évek óta csökkenő.

Előre be kell majd jelentkeznünk

Göncz Kinga utalt arra, hogy az új vízummentességi programhoz az Egyesült Államoknak meg kell teremteni azt az adatbázist, a számítógépes hátteret, amellyel kezelni tudják az utasforgalom adatait. A rendszerben a beutazó magyaroknak, a már most vízummentességet élvező országok lakosaihoz hasonlóan elektronikus úton, ingyenesen be kell majd jelentkezniük adataikat elküldve.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a vízummentességi keretegyezményt az EU és Amerika kötötte meg, de mindegyik ország saját maga tárgyalta végig a saját egyezményét. Az egyes országok egyezményei között vannak különbségek, mert eltérőek például a nyilvántartott adatok; Magyarországnak sikerült elérni, hogy nem fog átadni érzékeny adatokat, amelyek esetleg személyiségi jogokat sérthetnek, kifejezetten a bűnügyi adatok cseréjéről lesz szó.

Göncz Oroszországról is tárgyalt

A magyar diplomácia irányítója hétfőn megbeszéléseket folytatott a két amerikai elnökjelölt, a demokrata párti Barack Obama és a republikánus John McCain külpolitikai tanácsadóival. Az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatai, valamint az energiapolitika mellett szóba került az Oroszországhoz fűződő viszony kérdése is.

“Érdekes, hogy tulajdonképpen nem látszik olyan nagy különbség a két elnökjelölt között” – mondta Göncz Kinga. Mint kifejtette, “egyértelmű volt az, hogy Oroszországgal a dialógus fenntartandó, merthogy nagyon sok olyan dolog van a világban, amelyet csak együttműködéssel lehet megoldani (…) miközben egyértelművé kell tenni, hogy melyek az értékeink, alapelveink, amelyek alapján el tudjuk képzelni a kapcsolatot”. Az energiapolitika terén párbeszédre van szükség az EU és Amerika között – tette hozzá.

Koszorúzás és Tom Lantos-intézet

A külügyminiszter hétfőn Washingtonban megkoszorúzta a kommunizmus áldozatainak emlékművét a kongresszus közelében. Előzőleg tárgyalt Lee Edwarsszel, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány elnökével, akinek átadta Gyurcsány Ferenc levelét.

A miniszterelnök elvi és anyagi segítséget ajánlott fel Magyarország nevében az emlékalapítvány internetes virtuális múzeumának tervezéséhez, a kapcsolódó előkészítéshez és kutatáshoz. Az alapítvány pedig együttműködést és esetleges támogatást ajánlott fel a Budapesten létesítendő Tom Lantos-intézethez, amely kifejezetten a demokrácia és az emberi jogok kérdéseivel fog foglalkozni.

Göncz Kinga kedden találkozik Condoleezza Rice külügyminiszterrel, akinek átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést. Mint elmondta, “Condy Rice rendkívül nyitott volt a közép-európai kérdések iránt (…) egy nagyon izgalmas történelmi időszakban nagyon fontos volt barátsága és támogatása Közép-Európa és Magyarország iránt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik