Belföld

Orbán és Gyurcsány is köszöntötte a zsidó újévet

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy a tradíció, a hit és a család azok az értékek, amelyek összekötnek minket, míg a miniszterelnök azt emelte ki, hogy bár eltérő hagyományokat ápolunk, eredendően mégis egyformák vagyunk.

Orbán Viktor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége két vezetőjének, Feldmájer Péter elnöknek, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak, valamint Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának írt levelet.

Derülátóan tervezni

A Fidesz vezetője szerint az a tradíció, a hit és a család jelenti azokat az értékeket, amelyek erősítik a nemzetet, és utat mutatnak a mindennapokban, vallástól függetlenül. Ezek az értékek azok, amelyek segítenek nekünk számot vetni az elmúlt évvel és derűlátóan tervezni a következőt – fogalmazott Orbán Viktor, amikor boldog, békés és sikeres új esztendőt kívánt a hitközségek vezetőinek.

A Fidesz elnöke Aliza Bin-Noun Binnewies izraeli nagykövetnek is levelet írt, amelyben kiemelte: nagy érdeklődéssel követi az izraeli és a közel-keleti politikát. Orbán Viktor közölte, örömmel dolgozott együtt a nagykövettel és reméli, hogy a gyümölcsöző együttműködés az új évben is folytatódni fog.

Sikeres évet az 5769. esztendőre!

A kormányszóvivői iroda közlése szerint Gyurcsány Ferenc a zsidó újév alkalmából írt hétfői üzenetében köszöntött minden magyar polgárt, aki megüli ezt az ünnepet; azokat, akik szigorúan követik a vallási hagyományt, és azokat is, akik a zsidó kultúrát másként vallják magukénak.

“Rós Hasáná ünnepe vallási tartalmán túl is hordoz szimbolikus üzenetet, és úgy hiszem, ez felekezeti hovatartozástól függetlenül szól mindenkihez” – olvasható a dokumentumban. – “az újév eljövetelekor – bárhogy számoljuk is a napokat – mindannyian számot vetünk a múlttal, és bizakodva, reménnyel telve tekintünk a jövőbe”.

Gyurcsány Ferenc szerint nemcsak a számvetés, hanem a megbékélés, az engesztelés ideje is ez, amelyek “mindannyiunk közös értékei és érdekei. Ezekre van szükség ahhoz is, hogy minél szabadabban és teljesebben élhesse meg mindenki a saját hagyományait, hogy minél hívebben védhessük az emberi méltóságot és őrizhessük az összetartozást. Nekünk, sokféle meggyőződésű magyar polgároknak ezért kell tisztelnünk egymás hagyományait, értékrendjét, elveit. Hiszen a sokszínűségben született a nemzetünk, és a megértésre, befogadásra építve őrizhetjük azt meg erősnek a jövőben is”.

A miniszterelnök ebben a szellemben kíván valamennyi zsidó származású polgárnak békét, egészséget és sikeres évet az 5769. esztendőre.

A Gergely naptár szerint szeptember 30-án (a gyakorlatban már 29-én este) köszönt be a zsidó újév. A Rós Hasáná kifejezés szó szerint azt jelenti: az év feje.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.