Belföld

Félnek hozzányúlni a rokkantnyugdíjakhoz

Több milliárd forintot irányzott elő a kormány a rokkantságinyugdíj-rendszer reformjára, amelyet végül az érintett társadalmi csoportokkal való konfliktuskerülés miatt nem valósított meg – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A rehabilitációs járadékot, amely a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását jelentette volna, a szakértők 3200 esetben állapították meg az igénylőnek, a rossz szabályozás miatt azonban mindössze 22-en kapták meg – írta a hétfői Magyar Nemzet.

Az új ellátás többletköltségeire egymilliárd forintot különítettek el a költségvetésből, és hatvanmilliárd forintos uniós forrással számoltak.

A rehabilitációs járadékra való jogosultságot az igénylő beadványa után az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) állapítja meg, ahol azt vizsgálják, kik azok a rokkantnyugdíjasok közül, akik képesek lennének munkába állni.

Azt azonban, hogy kinek kell folyósítani ezt a fajta ellátást, nem szakértők, hanem maga az igénylő döntheti el, mivel nem tették kötelezővé a rehabilitációban való részvételt, és így sokan inkább a rokkantnyugdíj mellett döntenek – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik