Belföld

Tisztújító országos gyűlést tart ma az MDF

Ha a küldöttek ma újra bizalmat szavaznak Dávid Ibolyának, a politikus - aki az egyetlen jelölt az elnöki tisztségre - hatodik elnöki mandátumát kezdheti meg az MDF élén. A pártból kizárt Almássy Kornál is elmegy a gyűlésre, ahol élni kíván tisztségeiből fakadó jogaival.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek korábban elmondta: a párt XXII. tisztújító országos gyűlésén a küldöttek meghallgatják a pártelnök, az országos választmány elnöke, valamint a frakcióvezető beszámolóját. Ezután szavaznak majd a pártelnöki tisztségről, az elnökségi tagokról, valamint az országos etikai bizottság és a számvizsgáló bizottság tagjairól.
Napirenden szerepel az MDF alapszabályának módosítása is.

A párt elnökét két évre választják, azaz a 2010-es országgyűlési választásokat követő országos gyűlésig lesz mandátuma az új elnöknek, illetve az új elnökségnek. Összesen 384-en szavaznak majd, a küldöttek mellett az országos választmány és az országos elnökség tagjai, a parlamenti, valamint az európai parlamenti képviselők.

Az országos gyűlésre vendégként meghívták Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét.

Dávid Ibolyának, az MDF jelenlegi elnökének ebben az évben kihívója akadt a pártelnöki tisztségre: Almássy Kornél alelnök, aki azonban szeptember 13-án bejelentette: visszalép az elnökjelöltségtől.

Almássyt most pénteken az MDF kizárta soraiból, ő azonban vitatja a kizárás jogosságát, és nyilatkozata szerint elmegy az országos gyűlésre, ahol élni kíván tisztségeiből fakadó jogaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik