Belföld

Mégsem állt le a nyomozás az adatgyűjtési ügyben

Az ügyészség nem függesztette fel a nyomozást az adatgyűjtési ügyben, a nyomozás továbbra is folyik, és azt a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A Népszabadság pénteken azt írta, információi szerint az UD Zrt. ügyében ideiglenesen minden nyomozati cselekményt leállítottak; a lap szerint a felfüggesztés oka az, hogy a hangfelvételek nem felelnek meg a célhoz kötöttség elvének.

A cikkben megjelent, az ügyészséget érintő információk tévesek, nem fedik a valóságot. Az ügyészség a nyomozást nem függesztette fel – közölte a főügyészség az MTI érdeklődésére. Hozzátették: a Büntetőeljárásról szóló törvény részletesen és kimerítően felsorolja azokat az okokat és körülményeket, amelyek fennállása esetén a nyomozást – indokolt határozattal – felfüggeszthetik. Ilyen lehet például, ha a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodik, tartósan, súlyosan beteg, vagy valamely előzetes kérdésben hozott döntést kell beszerezni az ügyben, illetve bizonyos külföldi vonatkozású esetekben is fel lehet függeszteni a nyomozást.

“Tekintettel arra, hogy jelen ügyben egyetlen ilyen ok és körülmény sem merült fel, az ügyészségnek nem volt indoka a nyomozást felfüggeszteni. A nyomozás továbbra is folyamatban van, azt saját hatáskörben, önállóan az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda végzi, ennek megfelelően a nyomozati cselekmények tervezése, és azok végrehajtása saját döntése alapján, saját szakmai felelőssége mellett történik” – hangsúlyozta a főügyészség.

Hozzátették: a nyomozás felett gyakorolt ügyészi felügyelet nem terjed ki arra, hogy az ügyész konkrét nyomozati cselekményekre, azok sorrendjére, a végrehajtás módjára, azok időszerűségére utasítást adna, ebben a vonatkozásban a nyomozó hatóság önálló döntési jogkörrel rendelkezik.

“Mindebből következik, hogy az ügyészség nem vonta el a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodától” – írták. Hozzátették: a Büntetőeljárási törvény konkrétan meghatározza, hogy mely esetben veheti át az ügyész a nyomozást az általános hatáskörrel rendelkező nyomozó hatóságtól. “Jelen esetben azonban e törvényi feltételek nem állnak fent” – írták.

Megjegyezték: az ügyben a Fővárosi Főügyészségre különböző időpontokban több panasz is érkezett a nyomozó hatóság által foganatosított házkutatásokat és lefoglalásokat sérelmezve. Ezek értékelése, elbírálása folyamatban van, a Fővárosi Főügyészség törvényes határidőn – 15 napon – belül a panaszok tárgyában dönteni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik