Belföld

A gyerekek ne egyenek túl sok szennyezett kínai csokit

Európában a szennyezett kínai tejport tartalmazó csokoládék és kekszek a felnőtteknek valószínűleg nem ártanak, ám gyerekekre ártalmas lehet a túlzott fogyasztásuk.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal pénteki közleményében, idézve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalt (EFSA), kifejti: abban az esetben, ha a gyerekek nagyon nagy mennyiségben fogyasztanak nagy tejportartalmú édességeket – tejkaramella, tejcsokoládé, kekszek -, és ezek éppen a legmagasabb szennyezettségű tejporral készültek, a bevitel meghaladhatja az elviselhető szintet. Azoknál a gyermekeknél, akik ilyen csokoládékat és kekszeket nagy mennyiségben fogyasztanak, fennáll az eshetősége, hogy a bevitel több mint háromszorosan túllépheti a tolerálható szintet. A közlemény ugyanakkor leszögezi, hogy az EFSA-nak nincs tudomás arról, hogy Európában ilyen nagymértékű bevitel előfordult volna.

Kínában 2008-ban csecsemők és kisgyermekek betegedtek meg a szennyezett tejpor miatt, a súlyos egészségártalmat a tejben és tejtermékekben előforduló melamin okozta. Mivel Európában melaminszennyezettséget még nem találtak, a kockázatbecslés során a kínai csecsemőtápszerben eddig mért legmagasabb melamintartalmat, a kilogrammonként mintegy 2500 milligrammot vették figyelembe a tejportartalmú édességekkel, csokoládékkal történő esetleges melaminbevitel becslése során, a legrosszabb esettel számolva.

A közlemény szerint, bár az Európai Unióba tilos behozni Kínából tejet és tejtermékeket, lehetséges, hogy a melaminnal szennyezett tejporból készült összetett élelmiszerek, például csokoládék, kekszek bekerültek az unióba. Éppen ezért az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy adjon véleményt az ilyen élelmiszerekben a melamin esetleges jelenléte által okozott humán egészségi kockázatról.

A melamin toxikus hatása elsősorban a vesét érinti. Az EFSA a melaminnal szennyezett termékek ismételt fogyasztása által okozott lehetséges egészségártalmak kockázatának értékelésekor megállapította: testtömeg-kilogrammonként napi 0,5 milligramm bevitele tolerálható a szervezet által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik