Belföld

Csányi feljelentést tett a lehallgatási ügyben

Megérkezett a Fővárosi Főügyészségre Csányi Sándor jogi képviselőjének panasza az UD Zrt.-nél tartott házkutatással kapcsolatban; Csányi Sándor a magánérdekeltségei tulajdonát képező szerverek lefoglalása miatt tett panaszt, amelyeket az UD Zrt. üzemeltetőként tárolt és a rendőrség a házkutatás során lefoglalt.

Csányi Sándor szerdán kifogásolta, hogy nem kapott jegyzőkönyvet a Nemzeti Nyomozó Irodától a lefoglalt adathordozókról, és arról, hogy a panasszal kapcsolatban bármelyik hatóságnál történt-e érdemi intézkedés.

A Fővárosi Főügyészség azt közölte: Csányi Sándor jogi képviselőjének panasza csütörtökön érkezett meg a Fővárosi Főügyészségre, azt törvényes határidőn – 15 napon – belül az ügyészség el fogja bírálni.

A szerverek miatt tett feljelentést

Csányi Sándor munkatársa szerdán tudatta, hogy Csányi Sándor fenntartja, hogy jogtalan és törvénysértő volt az általa tulajdonolt BONITÁS-cégcsoport tulajdonában lévő szerverek lefoglalása, amelyek magánérdekeltségei termelési, kereskedelmi, pénzügyi adatait tartalmazzák.

A BONITÁS-cégcsoport nevében jogi képviselője útján a törvénytelenség ellen írásban panasszal élt a rendőrségnél és a Legfőbb Ügyészségen.

A közlés szerint Csányi Sándor nyomatékosította: nem az UD Zrt. szervereinek lefoglalása ellen élt panasszal, hanem a magánérdekeltségei tulajdonát képező szerverek lefoglalása miatt, amelyeket az UD Zrt. üzemeltetőként tárolt. Miközben a cégek működését akadályozza a Csányi Sándor által jogszerűtlennek ítélt lefoglalás, a mai napig nem kapott jegyzőkönyvet a Nemzeti Nyomozó Irodától a lefoglalt adathordozókról, és arról, hogy a panasszal kapcsolatban bármelyik hatóságnál történt-e érdemi intézkedés.

Csányi korábban már telefonált is

Szerdán Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI rendelkezésére bocsátotta azt a dokumentumot, amelyet az ORFK vezetője, Bencze József szeptember 11-én az igazságügyi miniszter részére készített, s amelyből kiderül: Csányi Sándor szeptember 11-én ugyanebben az ügyben már személyesen is telefonált neki.

Bencze József feljegyzése szerint – miután szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor feljelentést tett az UD Zrt. több vezetője és alkalmazottja ellen, valamint házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le – szeptember 11-én délelőtt Csányi Sándor telefonált neki.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy ha az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál – tartalmazza az anyag.

Más is telefonált

A feljegyzésben az is szerepel, hogy ezen a napon Jakab Géza nyugalmazott dandártábornok is telefonált a főkapitánynak ebben az ügyben, aki szintén a Csányi-holding szervereinek lefoglalásának jogszerűségét vitatta.

Az ORFK a rendőrségi honlapon közzétett közleményben tudatta: a rendőrfőkapitány Csányi Sándor jelzésére válaszolva közölte, hogy “a panaszt az illetékes ügyészség fogja elbírálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik