Belföld

Szilvásy: Laborcot és Kellert is megfigyelték

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója és Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára, szocialista országgyűlési képviselő neve is felmerült a megfigyelési ügy célszemélyei között. Erről Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában, kedden.

“Politikusi körből is kerültek ki olyan személyek, akikről környezettanulmányt készítettek” – mondta a feljelentés bizonyítékaként szolgáló lehallgatásokra hivatkozva a miniszter, aki kérdésre válaszolva megerősítette, ez nem történt feltétlenül illegális eszközökkel.

Az általa polipszerűnek nevezett hálózat tagjai a számukra fontosak közül “szinte minden lényeges szervezethez beépültek” – mondta, az NBH-t, a rendőrséget, valamint a vám- és pénzügyőrséget külön is megemlítve; “sikerült kivinni adatokat”, de e tevékenység folytatásának már elejét tudta venni a kormány és az NBH – tette hozzá.

Szilvási György elmondása szerint azért most adott tájékoztatást a parlament szakbizottságának az ügyben, mert korábban nem volt erre alkalma, bizonyítékként pedig a rendelkezésre álló hangfelvételek egy részét fogja a testületnek bemutatni. Arról, hogy hány személlyel, szervezettel szemben folyt adatgyűjtés, a miniszter nem nyilatkozott, de a szereplők számáról elmondta, “a tízes nagyságrendnek biztos, hogy ki kell jönnie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik