Belföld

Megismerhetjük a BKV és MÁV vezetőinek fizetését

Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért a Fővárosi Bíróságon, nyilvánosak az állami cégek vezetőinek fizetési adatai. Az ítélet nem jogerős.

A Fővárosi Bíróság ma első fokon ítéletet hozott abban a perben melyet a Blikk főszerkesztője indított, mert szerette volna megtudni, hogy mennyi a jövedelme a MÁV, az MVM, a Magyar Posta, a Szerencsejáték Rt. valamint a Nemzeti Vagyonkezelő vezetőinek – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A bíróság, a mai ítéletében kötelezte az öt alperest, hogy adják ki a Társaság a Szabadságjogokért által képviselt felperes számára a vezető tisztségviselők kereseteinek, kapcsolódó juttatásainak, jutalmainak és esetleges végkielégítéseinek az összegét. A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy ezek közérdekből nyilvános adatok, így azokat korlátozás nélkül mindenki megismerheti.

Baltay Levente, a civil szervezet ügyvédje lapunknak elmondta, az alpereseknek 15 napon belül – az ítélet kézhez vételétől számítva- kellene nyilvánosságra hozniuk a menedzserek jövedelmét, de lehetőségük van fellebbezniük is. Az ítélet nem jogerős.

Az állami cégek menedzsereinek jövedelmi adatai részben már ismertek, korábban a GKM az Index rendelkezésére bocsátotta. Ezen adatok szerint a top három fizetésű menedzser – az internetes portál információi szerint – Erős János, az MFB első embere havi bruttó 3 434 585 forintot keres amire lehetőségként jött még az évi több mint 40 millió forintos alapbérének akár 80 százalékát elérő “éves alapbérre számított prémiumkiírás”. Heinczinger István MÁV-vezérnek havi 3 200 000 forintos alapbérrel és szintén 80 százalékos prémium lehetőségével kell beérnie. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t vezetője, Reményik Kálmán, havi 2 666 250 forintért irányítja a hazai út- és vasútfejlesztéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik