Belföld

Sólyom diákokba fektetne

A legjobb befektetés diákokat hozni Magyarországra, s ez a legjobb diplomácia is, hiszen a nálunk tanulók ápolják is később a kapcsolatokat Sólyom László szerint, aki eddigi latin-amerikai tárgyalásairól nyilatkozott helyi idő szerint hétfőn Santiagóban magyar újságíróknak.

A köztársasági elnök nem értett egyet azokkal, akik negatív értelemben használják a “latinamerikanizálódás” kifejezést a politikára és a gazdaságra, s eddigi ecuadori és chilei tárgyalásai alapján úgy vélte: bárcsak Magyarország is “latinamerikanizálódna”.

A köztársasági elnök a magyar-chilei államfő tárgyalásokat követően nyilatkozott latin-amerikai – Ecuador, Chilét és keddtől Perut – érintő útjának eddigi tapasztalatairól.

Stabilabb demokrácia

Sólyom László quitói és santiagói megbeszélései alapján nagyon kedvező benyomásairól számolt be. Mint kifejtette, ezek a társadalmak nagyon mélyről indultak és hosszú távra tervezve nagyon szívós munkával jönnek fel. A Quitóban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az ország legalább egyik fele modernizálódik, társadalmi béke van, s pozitívan tekintenek a jövőbe. Chile pedig a térségben hagyományosan az egyik legstabilabb demokráciának számít, az ország gazdasági helyzete miatt a régióban mindenki irigyli őket, jó a politikai légkör is.

A politika gazdasági előkészítő szerepe kapcsán a köztársasági elnök beszámolt arról: a chileiek külön kérték, hogy érkezzenek üzletember-delegációk, s Ecuadorral ugyancsak megélénkülhetnek az üzleti kapcsolatok – ez természetes következménye az elnöki látogatásoknak.

Zöld elnökök

Útjának további gyümölcseiként említette Sólyom László, hogy Quitóban sikerült egyezségre jutni az ecuadori elnök csatlakozásáról a “zöld elnökök” mozgalmához. Ezt nem elsősorban saját érdemének tekinti, hanem annak az igénynek, hogy a klímaváltozás időszakában minél több ország egységesen lépjen fel.

Az út egyik másik eredményére áttérve emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió ki akarja tiltani az illegális bevándorlókat a területéről. Magyarország nem ért egyet ezzel az irányelvvel, legalábbis nem ilyen általánosságokban, ahogy eddig megfogalmazták.

Állásfoglalás

Ezért magyar részről igyekezni fognak kétoldalú egyezményeket kötni a latin-amerikai államokkal, hiszen annak idején ők is befogadtak magyarokat, s Magyarország is befogadott dél-amerikai menekülteket. Magyarországot jelenleg nem fenyegeti semmiféle illegális bevándorlás veszélye a térségből. A helyi politikai légkör szempontjából viszont nagyon fontos, hogy magyar részről így foglalnak állást, hiszen Latin-Amerikában nagyon erőteljesen tiltakoznak az EU új bevándorlási politikája ellen.

Az államfői látogatás eddigi legnagyobb hozadéka kulturális-oktatási téren van Sólyom szerint. Chile most fogja ünnepelni függetlensége 200. évfordulóját, s hatmilliárd dollárt szánnak arra, hogy ösztöndíjakat adnak fiataloknak, akik így a legjobb külföldi egyetemeken tanulhatnak: 6500 diákot küldenek doktori fokozatot szerezni külföldre, s 3000 szakmunkásképzést finanszíroznak ugyancsak külföldön. Magyarországnak szinte kötelező ebbe “beszállnia”, hiszen speciális képzést is tud biztosítani. Chilébe emellett magyar professzorokat és tanárokat is várnak egyetemekre oktatóknak.

A kétoldalú kapcsolatok fellendítéséért az állam a megfelelő szerződéses kereteket kialakításával tehet – hangsúlyozta Sólyom László.

Üzletembereket is hoznának

Chilében arról is tárgyaltak, hogy végre ratifikálni kellene a beruházás-védelmi egyezményt, s tető alá hozni a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ezt követően a többi már az üzletemberek dolga, s Michelle Bachelet chilei elnök asszony is azt mondta: ha jövőre eljön Magyarországra, hoz magával üzletembereket.

Aki Magyarországon tanulja meg például a nanotechnológiát, az nyilván érdekelt lesz abban, hogy az ilyen együttműködésben majd a kereskedelmi vonalakat is Magyarországgal építse ki.

Sólyom László saját régi tapasztalatait idézve hangsúlyozta: akárhol is találkozik olyan egykori diákokkal, akik Magyarországon végeztek, az egyrészt nagyon jó pozícióba kerül otthon, mert egyrészt nagyon jól képzett, másrészt ez a legjobb diplomácia, mert örömmel emlékezik fiatal éveire, amikor Magyarországon tanult és ápolja is tovább a kapcsolatot. Ez a legjobb befektetés, diákokat hozni Magyarországra – emelte ki a köztársasági elnök.

Ajánlott videó