Belföld

Kondorosi egyedi azonosítókat rak a drága élelmiszerekre

Rövid időn belül egyedi azonosítókat vezetnek be a nagy értékű élelmiszereknél is, mert az utóbbi időben egyre több ilyen terméket hamisítanak - jelentette be Kondorosi Ferenc.

Az Új Rend és Szabadság Program kormánybiztosa azt mondta, hogy mintegy 5,5 százaléknyi hamisított táplálékkiegészítő kerül forgalomba, főként az interneten. Megemlítette, hogy eddig három nagy razziát tartottak az érintett hatóságok az élelmiszer- és gyógyszerpiacon, de további ellenőrzéseket is sürgetett.

Közlése szerint az egyedi azonosítók felhelyezése – terméktől függően – 15-280 forint közötti összeget jelentene, míg a leolvasó mindössze 18 ezer forint többletkiadással terhelné az eladókat. Megemlítette, ilyen termékeket több uniós tagországban is rendszeresítettek.

Kondorosi Ferenc szólt arról is, hogy 13 éve készül az új büntető törvénykönyv (Btk.), de legalább 3-4 év, mire hatályba léphet, ezért olyan jogszabályi hátteret kell alkotni, amely gátat vet az élelmiszerek feketegazdaságnak.

Feketelista

A rendőrség igazgatási központjában tartott konferencián az ország különböző kapitányságairól érkezett bűnügyi állomány tagjai előtt a szocialista politikus azt mondta: olyan egységes adatbázison alapuló „feketelista” létrehozására van szükség, amely kapcsolódik a nyolc együttműködő hatósághoz, így az adó-, a fogyasztóvédelmi és vámügyekben is összehangoltabb akciókat tudnak érvényesíteni. Amint az Országgyűlés megválasztja az adatvédelmi biztost, kérni fogja ehhez a segítségét – tette hozzá.

Kondorosi Ferenc közölte azt is: az élelmiszer-bűncselekményekben a bírósági perek túl sokáig húzódnak, ezért felajánlották, a rendőrségi szakértők képzéseket tartanak a témában még tapasztalatlan bíráknak.

Hozzátette, az ilyen ügyekben nagyban eltérő ítéletek születnek, ezért tanulmányozzák az élelmiszer-hamisítási ügyekben született közép-európai ítéleteket, és a tapasztalatokat beépítik jogszabálytervezetükbe.

Történtek lépések

Házi István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója a konferencián mondott rövid beszédében megemlítette, rendőri és kormányzati szinten is történtek lépések az élelmiszer-bűncselekmények visszaszorítására, így idén két törvény is született, míg az ellenőrző hatóságok razziáik során 57 alkalommal indítottak eljárást.

A rendőrség az élelmiszerekkel kapcsolatos bűncselekmények hatékonyabb felderítése érdekében tartott képzést a bűnügyi állomány részére. A képzésen részt vevő nyomozók az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés rendszeréről, az eljárási rend szabályainak változásairól kaphattak tájékoztatást a szaktárca képviselőjétől, valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos bűncselekmények minősítési, elhatárolási, bizonyítási eszközök alkalmazásának kérdésköréről ismerhették meg a Legfőbb Ügyészség álláspontját, tapasztalatait.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.