Belföld

A hajléktalanoknak is van már chartájuk

Szociális chartát indított útjára Szabó Máté általános ombudsman és Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke; a hajléktalanokkal foglalkozó, konkrét helyzetek megoldását segítő, az "Emberi méltóság - Korlátok nélkül" alcímet viselő elvi nyilatkozatot Budapesten, a Szobi utcai hajléktalanszállón írták alá.

“Az aláírók rögzítik azokat az alapelveket, amelyek meghatározzák a konkrét cselekedetek kereteit. Kizárólag a szakembereken és a politikusokon múlik, hogy mennyire tudják az elfogadott alapelveket és a gyakorlatot egymással összhangba hozni. Ez a feladat valamennyi – a döntés-előkészítésben és a végrehajtásban dolgozó – szakember számára is” – áll a dokumentumban.

Az alapelvek között szerepel: a helyi szociálpolitika gyakorlati alapelveként fogalmazható meg, hogy az ellátás középpontjában a szociális segítségre szoruló polgár áll; a helyi szociálpolitikai feladata a kirívó esélyegyenlőtlenségek mérséklése, az ebből adódó társadalmi feszültségek csökkentése; a közszereplők felelőssége, hogy megakadályozzák a település társadalmának szétszakadását.

Törvényen kívül

“Az utcán +létező+, ennél fogva de facto életveszélyben lévő ember alapvető jogai nem szűnnek meg az otthontalanná válással. A +törvényen kívüliség+ nem jelent egyúttal alapjogvesztést” – zárul a charta.

Vecsei Miklós azt mondta, az szeretnék üzenni a chartával, hogy “a törvényeken túl is van élet, (…) nem lehet mindent törvények közé szorítani, az egész életnek kéne az emberről szólni”. Szeretnék, hogy minél többen csatlakozzanak a chartához, amelynek egy bővített változatát megküldik az önkormányzatoknak – közölte.

Átadták a javaslatot

A volt hajléktalanügyi miniszteri biztos szólt arról is, hogy a hétvégén átadták a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak a Merre tovább? Egy nemzeti hajléktalanügyi stratégia lehetséges keretei című szakértői javaslatot.

A javaslattal a cél a hajléktalanság kialakulását megelőző, és a kialakult hajléktalanság felszámolása irányába ható lakhatási támogatási rendszer megvalósítása.

Jutás és megtartás

A kormányzati felkérésre készült javaslatnak három stratégiai területe van: javaslatot tesznek a lakáshoz jutás és a lakás megtartását segítő rendszer kialakítására, a segítő eszközök bővítésére, a hajléktalanellátás napjainkra kialakított rendszerének átalakítására.

Végül javaslatot tesznek a fedél nélkül alvók és napjaikat a közterületen élők számának csökkentésére a “Nyitás az utcára” programmal. E programban szerepel ” a pozitív zéró tolerancia” bevezetése, amely arra vonatkozik: melyek azok a körülmények, amelyek az utcán alvók életét oly módon veszélyeztetik, hogy fennállásukkor nem lehet őket tovább az utcán hagyni.

Megléphető

Vecsei Miklós megjegyezte, a javaslatban “megléphető feladatokat” tárnak a kormány elé.

Szabó Máté azt mondta, hogy a javaslat és charta egy szélesebb szociális hálót, egy szövetségesi rendszert próbál az ügy mögé állítani. A közreadott sajtóanyagban az olvasható: “A kormány elköteleződését a középtávú stratégia elfogadása fejezi ki, az önkormányzatok elköteleződését a Szociális Charta”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.