Belföld

Fidesz: Gyurcsány újra átverte az országot

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc újra átverte az országot, mert a kormány által benyújtott adótörvények nem csökkentik érdemben az adóterheket, így jövőre még nehezebb lesz a családoknak.

Újabb kormányzati hazugsággal állunk szemben – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, aki szerint a nagyarányú adócsökkentés helyett az adótörvények nem tartalmaznak olyan áttörést, amely tartósan magasabb növekedési pályára állítaná a magyar gazdaságot. Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere szerint az adótörvények nemcsak a gazdasági növekedésben, de a munkanélküliségben sem hoznak érdemi változást, sőt szerinte paradox módon – a jövedéki adó 10 százalékos növelésével – még a feketegazdaságot is erősíthetik.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök heteken, hónapokon keresztül beszélt 1000 milliárd forintos adócsökkentési mozgástérről, a Megegyezés című „eposzában” már csak 300 milliárdos adócsökkentésről írt. „Most pedig kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, az adótörvények nem csökkentik érdemben az emberek terheit” – fogalmazott. A fideszes képviselő szerint ha az inflációt, az energiaárak és az élelmiszerárak növekedését is figyelembe vesszük, akkor 2009 nehezebb év lesz a családok számára, mint az idei.

Az adócsomag a vállalkozásokat sújtó adóemelésekkel visszaveti a gazdasági növekedést, és jövőre akár még növekedhet is a munkanélküliség szintje, a jövedéki termékek adójának 10 százalékos emelése miatt a cigarettacsempészet is nagyobb mértékű lehet – figyelmeztetett. A Robin Hood-adóról úgy vélekedett, hogy alkalmatlan eszköz arra, amire a kormány szánja. Az energiaszolgáltatók ugyanis átterhelik majd a lakosságra, ahogyan például a korábban bevezetett banki különadó esetében is történt.

A Fidesz továbbra is az áfacsökkentésben látja a megoldást, így ismét benyújtják majd az Országgyűlésnek a távfűtés áfáját öt százalékra mérséklő javaslatukat. Ez lakásonként 3000-3500 forinttal csökkentené a terheket, szemben a kormányfő elképzelésével, amely jó esetben 2000 forinttal mérsékelné a számlákat – tette hozzá. Varga Mihály szerint a szocialisták között is többen vannak, akik a Fidesz javaslatával szimpatizálnak, így az ellenzéki párt nem mondott le arról, hogy meggyőzze a szocialistákat erről az indítványról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik