Belföld

A sajtót perli az UD

Büntetőeljárásokat és kártérítési pereket indít az UD Zrt. vezetése - közölte a cég jogi képviselője, Futó Barnabás.

A cégvezetés megbízásából nyilatkozó jogi képviselő azt mondta: a pereket “a médiumok ellen” indítják, mert az UD Zrt. felháborítónak tartja, hogy múlt hét óta a céget folyamatos lejáratják a médiában, valamint bűncselekményekkel és politikusok megfigyelésével hozzák összefüggésbe, ami “minden alapot nélkülöz”.

“Üzleti és politikai érdekek”

“E mögött üzleti és politikai érdekek állhatnak” – közölte Futó Barnabás, hozzátéve: egyes konkurens cégek üzleti érdeke, hogy a másfél milliárdos éves forgalmú társaságot és annak kiépített informatikai rendszerét és fejlesztéseit tönkretegyék, valamint politikai érdekek, aktuálpolitikai csatározásokra használják a társaság jelenlegi helyzetét.

“Az UD Zrt. vezetése a történtek miatt kénytelen büntetőeljárásokat és kártérítési pereket indítani” – közölte a cég vezetése nevében az ügyvéd.

Feljelentést is tettek

Futó Barnabás Tóth Jánosnak, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosának a jogi képviselőjeként a hét elején magántitok jogosulatlan megszerzése miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Akkor az ügyvéd azt mondta: védence szerint nem az UD készítette azt a nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételt, amelyen ő és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hallható, “tehát valamilyen lehallgatás történhetett”.

A feljelentés célja: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálja meg, hogy ki készíthette az ominózus hangfelvételt, amelyet végül valakik odaadtak Dávid Ibolyának, az MDF elnökének – tette hozzá. “Az én álláspontom szerint a felvétellel kapcsolatban semmiféle bűncselekmény gyanúja nem merül fel, viszont a jogszabályok szerint, ha szabályosan is vették fel a beszélgetést, ezt törölni kellett volna” – mondta Futó Barnabás.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán – összesen hat helyszínen – a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda múlt szerdán. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt, az ezeken található adatokat jelenleg szakértők elemzik. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Célkeresztben a Fidesz?

A bűnügy kapcsán ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy “titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.