Belföld

Tüntetések és ellentüntetések – percről percre

Piros sapkás tüntetők, maszkos tüntetők, roma tüntetők, templomban rekedt tüntetők, Molotov-koktélos tüntetők, könnygáztól prüszkölő tüntetők - szombaton három demonstráció is volt Budapesten. Idézze fel a FigyelőNettel az eseményeket! Percről percre.

21.17

Szigorúan vonják felelősségre azokat, akik rátámadtak a Kossuth térről hazafelé igyekvő békés demonstrálókra – erre kérte a hatóságokat az MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) Választási Szövetség, az egyik szombati budapesti demonstráció szervezője.

21.07

Véget ért szombat este fél 8-ra a rendbontás a fővárosban a rendőrség tájékoztatása szerint, a közlekedés megindult, megkezdődött az utcák feltakarítása. A rendőrég azt közölte: 12 embert előállítottak.

Rendzavarás már nincs, azonban a budapesti rendőrfőkapitány által korábban elrendelt fokozott ellenőrzés továbbra is tart – hangsúlyozta a rendőrség.

Az MTI tudósítói is megerősítették, hogy a tüntetők vonulása véget ért, már csak az Oktogonnál látnak mintegy félszáz álldogáló embert. A Kossuth téren és a város több pontján még többeket igazoltatnak a rendőrök, az utcákon járőröző, illetve “levonuló” autókat látni. A rendőrség elbontotta annak a kordonnak a nagy részét, amely a Kossuth teret választotta el a Szabadság tértől.

A BKV fődiszpécsere azt közölte: újra elindult a 4-6-os villamos, és a közlekedési cég valamennyi vonalán menetrend szerint közlekednek a járatok.

Tekintse meg képgalériánkat a tüntetésekről! (Fotók: Gáti András)

Tekintse meg képgalériánkat a tüntetésekről! (Fotók: Gáti András)

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője elmondta, előzetes adataik szerint 12 embert állítottak elő.Tájékoztatása szerint három rendőr sérült meg.
Az Országos Mentőszolgálat ügyeletes főorvosa az MTI megkeresésére elmondta: egy civil sérültet láttak el, egy idős asszonyt a Magyar Televízió székházánál. Azt nem tudni, hogy sérülései mennyire súlyosak, annyi bizonyos, hogy kórházba kellett szállítani.

21.00

Az Oktogonnál még mindig igazoltatnak a rendőrök, két személyt előállítottak.

20.35

A mentőket csak egy civil sérülthöz riasztották a szombati, budapesti rendbontások helyszíneire: a Magyar Televízió székházánál egy idős asszony sebesült meg. A rendőrség három egyenruhás sérültről tud.

Az asszony a televízió Szabadság téri székházának északi oldalán, a Zoltán utcánál sérült meg, fél nyolckor riasztották hozzá a mentőket. Egyelőre nem lehet tudni, mennyire súlyosak a nő sérülései, annyi bizonyos, hogy kórházba kellett szállítani – mondta az Országos Mentőszolgálat ügyeletes főorvosa az MTI-nek.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy előzetes adataik szerint három rendőr sérült meg az utcai összecsapásokban.

20.22

“A miniszterelnök ma is bebizonyította, hogy szónokolni tud, de kormányozni nem: a rendőrség ugyanis már megint nem tudta megvédeni a békés polgárokat és a fővárost. A szélsőjobbot erősíti az államhatalom szétesése, a belügyminisztérium nélküli kormány, a korrupt közélet és a gyenge miniszterelnök” – áll Herényi Károly, az MDF frakcióvezetőjének lapunkhoz eljuttatott közleményében.

20.19

Véget ért a rendbontás a fővárosban szombat este fél 8-ra a rendőrség tájékoztatása szerint, a közlekedés megindult, megkezdődött az utcák feltakarítása.

Rendzavarás nincs, azonban a budapesti rendőrfőkapitány által korábban elrendelt fokozott ellenőrzés továbbra is tart – közölte a rendőrség.

20.12

Az Oktogonnál a tüntetők bekiabálnak a rendőröknek, de nincs összecsapás.

20.04

A rendőrség eddig nyolc embert állított elő a szombati, budapesti rendzavarások helyszíneiről – közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Kitért arra: megkerült az a rendőrségi pisztoly, amelyet még a Szabadság téren veszített el egyik kollégájuk. A rendbontók feltörtek egy rendőrségi teherautót, amelyen technikai eszközöket szállítottak, a járműből 18 védőpajzsot vittek el – mondta a szóvivő.

20.03

A belvárosban már csak rendőröket látni, tüntetőket nem.

20.01

Az Oktogonnál még mindig beszélget a roma férfi a közben köré gyűlt körülbelül 20 fős radikális csoporttal. Mint lapunk megtudta, a férfi szociológus diplomával rendelkezik, és érveket hoz fel.

Lapunk tudósítóját külföldiek kérdezgetik, mi történik.

20.00

Az Oktogonnál körülbelül 30 ember gyűlt össze, a rendőrök kerülgetik őket, de nincs atrocitás. Egy embert megmotoztak, többeket igazoltattak.

19.57

Elhagyták a Hazatérés templomát a tüntetők, és a Deák tér irányába vonulnak Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője vezetésével.

19.45

Tudósítónk szerint az oktogonnál egy roma férfi odament egy cigányellenes transzparenst tartó tüntetőhöz. Egyelőre békésen elbeszélgetnek.

19.43

Három autóbusszal és három teherautóval rohamrendőrök érkeztek a Hősök terére – jelentette az MTI tudósítója szombaton, nem sokkal fél nyolc előtt.

Az erősítéssel az Andrássy útról érkező randalírozó tömeg fogadására készültek fel. Már körülbelül 30 ember jelent meg árpádsávos zászlókkal a tér környékén. A rendőrök rohamtempóban bontják a tüntetés előtt felállított kordonokat.
A Dózsa György úton a közlekedés zavartalan.

19.38

Tudósítóink szerint már az Oktogonnál és az Izabella utcánál sincsenek demonstrálók, a rendőrség viszont nagy erőkkel biztosítja a környéket. Többeket letartóztattak és a Gyorskocsi utcába szállítottak.

19.34

Tudósítónk szerint a Nyugati térnél szétoszlottak a tüntetők. Mindenhol rendőröket látni.


A rendőrség nagy erőkkel vonult fel - KÉPGALÉRIA!

A rendőrség nagy erőkkel vonult fel – KÉPGALÉRIA!


19.31

Ismét nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség, ezúttal az Izabella utcában, egy 100-150 fős törő-zúzó csoport megfékezésére.

Az Izabella utcában sittet öntöttek az útra, a rendőrök ezt követően könnygázgránátokkal kezdték lőni a Szondi utca felé menekülőket.

19.29

Nyolcvan-száz tüntető szorult a Szabadság téri Hazatérés templomába szombat este, ők a rendőri felszólítás után sem akarják elhagyni a helyszínt – jelentették a MTI tudósítói.

A tüntetők még akkor menekültek a templomba, amikor a rendőrök kiszorították a tömeget a Szabadság térről. A tüntetők egy része sokáig a tér déli oldalán álló református templom lépcsőjén nézett farkasszemet a rendőri sorfallal.

Később a rendőrök megnyitották a sorfalat és felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el az épületet, ennek azonban csak néhányan tettek eleget. A rendőrök senkit nem állítottak elő a templomnál.

19.24

A tüntetők az Izabella utcánál vannak, az Andrássy úton már senkit sem lehet látni tudósítónk szerint. A Deák Ferenc térnél rengeteg rendőr várakozik.

19.21

Körülbelül ötszáz tüntető pusztít az Andrássy úton a rendőri sorfal elől menekülve – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A tömeg az Oktogonnál pihent meg egy rövid időre este hét óra tájban, de a rendőrség könnygázt bevetve innen is kiszorította. A rendbontók mindent elpusztítanak, összetörnek, ami a kezük közé kerül: padokat, éttermi székeket zúztak szét, autókat törtek össze, jelzőtáblákkal és botokkal szerelkeztek fel – jelentették az MTI tudósítói.

Az összecsapások, valamint a rendőri akciók és lezárások miatt megbénult Budapest belvárosa, a 4-6-os villamosok sem közlekednek.

19.08

Az Oktogontól a Hősök tere felé szorítják a tömeget, rengeteg a rendőr. Sok tüntetőt előállítanak. Könnygázt is bevetettek.

19.05

A hazatérés templomában még mindig sok a tüntető, a HírTv tudósítója szerint a templomnál rohamrendőrök állnak.

19.03

A rendőrsorfal vízágyúval halad az Andrássy úton. A Bajcsy-Zsilinszky út az Arany János utcánál teljesen kiürült. Az Oktogon és az Andrássy út kereszteződésében még mindig tart az oszlatás. Ide újabb rendőröket vezényelnek.

18.58

Vízágyús tömegoszlatásba kezdett a rendőrség a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utcai metrómegállónál – jelentette szombaton az MTI tudósítója, nem sokkal 19 óra előtt.

18.57

Az Andrássy úton szinte az összes tűzcsapból ömlik a víz. Tudósítónk szerint nem látni tömeget, a tüntetők szétszakadtak.


Vízágyúval és könnygázzal oszlattak - KÉPGALÉRIA!

Vízágyúval és könnygázzal oszlattak – KÉPGALÉRIA!


18.49

A tömeget az Andrássy út felé szorítják. Közben egy vízágyú is a helyszínre érkezett.

18.43

A radikálisok Molotov-koktélt dobtak egy rendőrautó alá, de eloltották. Egy másik rendőrautót felgyújtották, két első ablaka be van törve. megégett a belseje, de eloltották.

Lapunk tudósítóját is megdobálták és megrugdosták a szélsőjobboldali radikálisok, acélbetétes bakanccsal.

18.41

A hazafelé tartók egy 6-7 fős csoportjába több radikális fiatal belekötött, többüket megrugdosták, másokat, akik menekülni próbáltak, megkergették.

Az MTI tudósítója a radikálisoktól azt hallotta, hogy “vadásznak” a chartás rendezvényről hazatartó romákra.

18.40

Megtámadták a Kossuth térről hazafelé tartó chartásokat a radikálisok a Szabadság tér környékén szombat délután – jelentették az MTI tudósító a helyszínről.

A Szabadság téren eközben Molotov-koktélt, macskaköveket, cipőket, égő anyagokat dobáltak a szovjet emlékmű körül sorfalat álló rendőrökre.

Az emberek egy része a Szabadság térhez közeli Hazatérés templomba menekült, a Magyar Gárda tagjai terelték oda őket. Mások az Október 6. utca felé menekültek, a rendőrök üldözik őket.

18.39

A Szabadság tér teljesen kiürült, csak pár tüntető maradt itt, velük a rendőrök nem foglalkoznak tudósítónk szerint. Sok a szemét a területen, se sok a bedobált cipő is.

A téren a templomban harangoznak.

18.36

A Hercegprímás utcában egy Molotov-koktél meggyújtott valamit. A rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky utca felé nyomják ki a tömeget. Tudósítónk szerint minden irányból rendőrök jönnek.

18.32

A rendőrök könnygázt, paprikasprayt és gumibotot használnak a tüntetők ellen. a HírTv tudósítója szerint rendőrkutyákat is kivonultattak.

A tüntetők Molotov koktélokat, köveket és cipőket dobálnak a rendőrökre.

18.31

A Hold utcánál, a Bank utca kereszteződésénél állt fel a “front” tudósítónk szerint. A rendőrök ebbe az irányba nyomják a tüntetőket. Tudósítónk szerint elöl áll a “kemény mag”. A rendőrök ismét könnygázt vetettek be.

A demonstrálók két részre szakadtak: sokan a Bank utcába menekültek, más részük a Hold utcába. Itt azonban rendőrsorfal várja őket.

A rendőrök többeket kiemelnek a tömegből.

18.27

A Kossuth téri résztvevők, akik az ajánlott útvonalakon hagyják el a Kossuth teret, nem találkozhatnak az idő közben a Szabadság térre érkezett radikálisokkal.

18.25

Macskaköveket, füstbombákat és égő anyagot dobálnak a rendőrökre a Szabadság téren a Hősök teréről oda érkező csuklyás radikálisok, akik megrohamozták a kettős kordont.

A rendőrök könnygázt vetettek be.

Tudósítónk szerint a szovjet emlékmű körül óriási a füst- és könnygáz felhő. Többen üvegekkel dobálják a rendőröket.

18.18

A tüntetők nem csak cipőket dobálnak, hanem többek között egy égő tárgyat is. Nagy a füst. Többen igyekeznek lebontani a kordont. Tudósítónk a téren nem lát rendőröket.


Tüntetők a Szabadság térre vonultak - KÉPGALÉRIA!

Tüntetők a Szabadság térre vonultak – KÉPGALÉRIA!


18.16

A jobboldali tüntetők megérkeztek a Szabadság térre. Zenés műsor kezdődött. Tudósítónk egyre több demonstráló kezében lát sört, pálinkát. A program szerint cipőket – köztük egy ’56-os hős, illetve az Olaszliszkán meggyilkolt tanár lábbelijét – helyezik el a szovjet emlékműhöz, tiltakozva a “cigánybűnözés” ellen, illetve emlékezve a kommunizmus áldozataira.

18.03

A szélsőjobboldali tüntetők már közelednek a Szabadság térhez. Tudósítónk szerint a tömeg elhalad egy szlovák rendszámú busz mellett is, ám több gárdista odaállt a busz elé, hogy ne legyen atrocitás.

18.01

A Kossuth téri a metrónál óriási sorok állnak, ezen kívül csak az Akadémia utcánál lehet elhagyni a Kossuth teret.

18.00

A Magyar Demokratikus Charta rendezvénye után a résztvevőket arra kérték a kivetítőkön, hogy hazafelé tartva három útvonal közül válasszanak: induljanak a Jászai Mari tér felé, az Akadémia utca irányába, vagy szálljanak fel a metróra.

17.56

Az MTI helyszíni tudósítóinak becslése szerint legalább háromezer rendőr biztosítja a szombati, budapesti demonstrációkat.

A tömegben sok civil ruhás nyomozót látni, a rendőrök lovakkal és vízágyúval is készenlétben állnak. A rendezvények helyszínei felett folyamatosan rendőrségi helikopter köröz.

A rohamrendőrök teljes menetfelszerelésben várakoznak, védőruhájukon látható az azonosító jel. Sokaknál közülük gázálarc és paprikaspray is van – jelentették az MTI tudósítói.
A rakparton, a Magyar Televízió északi oldalán és az Országház mellett is tucatnyi rendőrségi teherautót és autóbuszt látni.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek megerősítette, hogy a rendezvények biztosítására kilenc megyéből rendeltek fel rendőri egységeket, amelyek a Készenléti Rendőrség csapatát erősítik.

17.52

A tüntetők menete közben a Bajcsy-Zsilinszky útra ért. A környéken lévő kiülős kávéházak alkalmazottai gyorsan beszedték a székeket, asztalokat a teraszokról tudósítónk szerint.

—-Békésen zajlott a Charta demonstrációja—-

17.50

Véget ért a Demokratikus Charta rendezvénye a Kossuth téren. Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Magyarország csak egy van, és bárkit is kirekesztenek belőle, valamennyien kevesebbek leszünk. Egy nyugodtabb, békésebb országot szeretne teremteni.

A beszéd után a demonstrálók nagy része elindult hazafelé. A kordonok még állnak.

17.42

A tömeg már a Nagymező utcánál tart, ahol egy kicsit megrekedtek, mert egy rendezvényt tartottak. Ám hamarosan ismét tovább indultak.

17.40

A magyarok egymásnak nem ellenfelei, hanem bajtársai, testvérei; magyar nem háborúzhat magyarral – mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén szombaton Budapesten, a Kossuth téren.

A miniszterelnök azt kérte a résztvevőktől, vigyék el az üzenetet, hogy létezik egy olyan Magyarország, amelyben megértés és béke honol, és ebben az országban mindenkire szükség van.

Mi egy nyugodt, békés országot akarunk, ahol mindenki az lehet, ami akar. Ebben, a legszentebben közösek vagyunk magyarok, demokraták – mondta.

A kormányfő beszéde elején hangsúlyozta: azt üzeni a jobboldaliaknak, hogy ők is a honfitársai és a barátai. Kiemelte: Magyarország ereje sokszínűségéből ered. Úgy fogalmazott: a jóindulatú emberek egymásra nyitott Magyarországát keresi.

17.37

Azért gyűltünk itt össze, hogy kinyilvánítsuk, nem félünk” – mondta Demszky Gábor a Magyar Demokratikus Charta szombati rendezvényén, a budapesti Kossuth téren.

A főpolgármester felidézte, hogy az elmúlt két évben milyen típusú szélsőjobboldali fenyegetések történtek az országban. Példaként említette a többi közt a Magyar Gárdát, s a szélsőjobboldali internetes fenyegetéseket.

Kisebb inzultus a Hősök terén - KÉPGALÉRIA!

Kisebb inzultus a Hősök terén – KÉPGALÉRIA!

Demszky Gábor úgy fogalmazott: a legfontosabb feladatunk embernek maradni, amikor mások magasra emelik a gyűlölet zászlóját.

A liberális politikus szerint hiba volt, hogy 17 évvel ezelőtt a demokratikus charta aláírói közt pártok is voltak. Mint mondta, örül annak, hogy ez most nincs így, mert nem zárhatják be magukat politikai szekértáborok mögé, ha a demokrácia védelméről van szó.

17.32

A Hősök teréről indult tömeg már az oktogonnál tart, ahol több demonstráló kihasználta a lehetőséget, és – tudósítónk szerint – betért a gyorséttermek mosdóiba.

17.13

Már a Kodály köröndnél tart a szélsőjobboldali menet. Többen csikós ostorral adnak ki durrogó hangot.

Tudósítónk megtudta: az Index riporterét (nem operatőrét) támadták meg, megrugdosták.

17.10

Egy piros-fehér-zöld esernyőt nyitottak ki a “barna eső” elleni védekezésül szombaton a budapesti Kossuth téren felállított színpadon a Magyar Demokratikus Charta alapítói: Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró és Vitányi Iván szocialista politikus.

Az eseményen megjelent a kormány több tagja – köztük Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Hiller István, Kiss Péter, Székely Tamás, Veres János -, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Részt vett több közéleti személyiség is, így például Bródy János előadóművész, Vásárhelyi Mária szociológus, Ungváry Tamás író, műfordító, kritikus.

A rendezvényre mintegy ezerötszázan érkeztek a romaszervezetek nem sokkal korábban véget ért demonstrációjáról.

A demonstráción sokan egyforma piros kalapot viselnek, Kapcsolat.hu felirattal, és sokak ruháján látható Magyar Demokratikus Charta feliratú matrica. A térre kordonokon keresztül lehet bemenni, a rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik az érkezőket.

A Kossuth tér környékére délután fél 5 körül újabb kétszáz rendőr érkezett erősítésként – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

17.08

Több rendőrségi kisbusz és egy rabomobil is kíséri a Hősök teréről vonuló tömeget. A demonstrálók “Mocskos zsidók, fehér Magyarországot!”, “Szemét cigányok!” rigmusokat skandálnak.

17.02

Konrád György és Farkasházy Tivadar is beszélt a Kossuth téren, hamarosan Gyurcsány Ferenc is a pódiumra lép. Demszky Gábor kemény kritikával illette a magyar igazságszolgáltatást a 2006-os zavargások utáni ítéletek miatt.

16.55

Egy teherautó felvezetésével elindult a menet a Hősök teréről az Andrássy úton. A sor elején egy fekete alapon piros keresztes zászló halad Magyar Ellenállás felirattal. A rendőrség kíséri a tömeget.

16.54

A Batthyány térről körülbelül negyven rendőr indult el, feltehetően a Kossuth tér felé. Itt egyébként több rendőrségi kisbusz is várakozik, és egy mentőautó.

16.52

Budaházy György is befejezte beszédét a Hősök terén. Tudósítónk szerint a Charta megmozdulását zsidó-cigány összeesküvésnek titulálta. Mint mondta, amint elindul a menet, teherautóról maszkokat és szemtörlőket fognak osztogatni, a paprika-spray ellen. Budaházy arra buzdította a tömeget, hogy miután a Szabadság téren leteszik cipőjüket, menjenek át a Kossuth térre, ha még ott van a tömeg.


Tekintse meg képgalériánkat a tüntetésekről! (Fotók: MTI)

Tekintse meg képgalériánkat a tüntetésekről! (Fotók: MTI)


16.51

Lapunk tudósítója szerint az Index operatőre összeszólalkozott Tomcattel, lökdösték egymást, állítólag azért, mert az újságíró “lefasisztázta” a bloggert.

16.42

Rugóskést és gázspray-t találtak a rendőrök egy férfinél, akit a Hősök tere környékén igazoltattak szombat délután, nem sokkal a radikális szervezetek oda bejelentett demonstrációja előtt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A férfi egy kisebb társasággal volt, amikor igazoltatták; a nála talált eszközök miatt a rendőrök ellene szabálysértési feljelentést tettek.

A BRFK közölte azt is, elfogtak egy embert, aki a Vértanúk terén megrongált egy telefonfülkét, a férfit az V. kerületi rendőrkapitányságra állították elő.

16.40

Tudósítónk szerint a Hősök terén sokan viselnek Szálasi képével pólót, de nyilaskereszt jelképet is látni, ezen kívül sokan hordanak palesztin sálat. A városban hideg van és néha szemerkél az eső, a tömeget ez azonban nem tántorítja el.

Jelenleg Budaházy György beszél.

16.37

A Hősök terén Toroczkai László gyújtó hangulatú beszédet tartott. A háttérben nyolc izmos, csuklyát viselő férfi állt. Toroczkai azt kiáltotta: “fegyverbe!”, és arra buzdított, hogy ne féljenek hívei visszafoglalni a hazát, vonuljanak végig Budapesten. A rendőrségről szólva azt mondta, zsoldért védik a mostani rendszert. Felmutatott egy zászlót, amelyen 2006-ban állítása szerint egy rendőr taposott, és a nyoma azóta is látszik rajta.

16.29

A Kossuth téren a pódiumra lépett az 1993-as Demokratikus Charta három alapítója: Vitányi Iván, Konrád György és Farkasházy Tivadar. Vitányi arról beszélt, hogy a demokratáknak valami ellen és valamiért kell kiállniuk, különben a szélsőségesek még agresszívabbak lesznek. Véleménye szerint ma is történelmi idők vannak, mint ’93-ban, ezért kellett szombaton kivonulni. Vitányi hangsúlyozta: az a legnagyobb baj, hogy a demokraták vagy közönybe menekültek, vagy elbújtak félelmükben.

16.20

A cigány és nemzetiszínű zászlókat és települések neveit hirdető táblát tartó demonstrálók is már a Kossuth téren vannak. Valamennyi cigányszervezet képviselteti magát.

16.18

A Hősök tere négy sarkán rendőrök állnak teljes menetfelszerelésben, a környező utcákban több száz rendőr várakozik.

16.12

A Hősök terén Morvai Krisztina kifejtette: ők nem gyengék, ideje hangot váltani és erőt mutatni. Hangsúlyozta: “ez itt a mi hazánk”. Megszólította a Chartásokat (kartársaknak szólítva őket, végig magázva). Mint mondta, nekik, a “csőcseléknek” elegük van a pimaszságukból. Feltette a kérdést: hol a pénz. Szerinte gyarmattá tették az országot, és elítélte azt, hogy a multik megölik a magyar kis- és középvállalkozásokat. Gyurcsányt “zakkant semmirekellőnek” és “hibbant Nérónak” titulálta. Morvai örül, hogy a másik oldal végre fél.

—-Három helyszínről a Kossuth térre—-

16.08

A Kossuth térre érkeztek a roma tüntetők is. Tudósítónk becslése szerint három-ötezer ember lehet a Parlamentnél. Jelenleg még zenés műsorok vannak, ezt követik majd a beszédek. A sort Vitányi Iván nyitja majd. Állítólag 2006 óta ez a legnagyobb, baloldal által szervezett tömegrendezvény.

16.05

Egyes becslések szerint közel ötezren vannak a Hősök terén, ahol most Morvai Krisztina lépett a tribünre.

16.03

A HírTv információi szerint a cigány szervezetek felhívására érkezett demonstrálók több tízezer forintot kaptak.

16.02

Árpádsávos zászlót mostak ki cigányok szombat délután a romaszervezetek által meghirdetett békemenet alkalmából a Cipők a Duna-parton nevű szoborkompozíciónál: egy hófehér lavórban, a Dunából mert vízben az Országos Cigány Önkormányzat képviselőjeként egy cigány asszony jelképesen megtisztította “a fasizmus szennyétől” a történelmi zászlót.

A jobboldali szervezetek tüntetésein és a radikális megmozdulásokon már nélkülözhetetlenné vált lobogót azért mosták ki az emlékműnél, mert 1944-ben ezen a helyen lőtték a Dunába az akkori hatalom által üldözötteket, és emlékeztet arra, hogy több százezer roma lett a holokauszt áldozata.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a performance kapcsán úgy fogalmazott: “lemostuk a gyalázatot”. A mintegy másfél ezernyi tömeg azt skandálta: “tiszta a zászló”.

16.00

Megérkeztek a Magyar Demokratikus Charta demonstrációjának résztvevői szombaton, nem sokkal háromnegyed 4 előtt a budapesti Kossuth térre; a menetben haladt a miniszterelnök is – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A Clark Ádám térről elindult mintegy kétezres menetet a Roosevelt téren körülbelül ezerötszázan várták és tapssal fogadták. Itt a két tömeg egyesült, és az Akadémia utcán tovább indult a Kossuth térre. A menet előtt fiatalok egy traszparenst tartottak, amelyen az volt olvasható: “A köztársaságért, a demokráciáért, a szabadságért”.

Egyre többen vonulnak a Demokratikus Chartához csatlakozva (Fotó: MTI)

Egyre többen vonulnak a Demokratikus Chartához csatlakozva (Fotó: MTI)

Az Akadémia utcára merőleges utcákat – egy-két utca mélységben – kordonokkal zárták le, mindenütt rendőrök állnak.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége nem sokkal 15 óra előtt érkezett meg a Clark Ádám térre.

A demonstráción megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, valamint több közéleti személyiség. Részt vesz az eseményen továbbá Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára, Lévai Katalin, az MSZP európai parlamenti képviselője, Lamperth Mónika, az MSZP elnöki kabinetének vezetője és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

A rendezvényen felszólal a kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester is.

15.58

A Hősök terén két, kenguru lábakon ugráló fiatal a kordon mellett ugrál, egyikük át is ugrott, majd visszament a kerítésen kívülre. Tudósítónk szerint a pódium előtt van egy nagy árpádsávos zászló is, és több motoros is megjelent a helyszínen. Jelenleg már több mint ezren vannak.

Vona Gábor felhívta a figyelmet, hogy a rendezvényt saját pénzből, állami támogatás nélkül szervezték, ezért adakozásra buzdított mindenkit. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy urnát állított fel.

15.56

A Hősök terén Vona Gábor, a Jobbik elnöke befejezte beszédét. Mint elmondta, bár a radikálisok sok dologban nem értenek egyet, egyben igen: Magyarország a magyaroké. Véleménye szerint egyre szervezettebbek, és még pár hónapot kell kihúzniuk, megóvni szervezetüket, hogy felülről ne verjék szét őket, és utána a Jobbik bekerül a parlamentbe. Vona Gábor öt százaléknál is magasabb eredményt vár.

15.40

A MOVE (Magyar Országos Véderő Egyesület) elnöke arról beszélt, hogy a nemzeti radikálisoknak össze kell fogniuk, mivel a magyar emberek 15-20 százaléka ehhez az oldalhoz tartozik, de sokan a Fidesz piros-fehér-zöldbe bújtatott csoportjához csapódnak. Az összefogást hangsúlyozta. A kuruc.info nevű hírportál ellen is kelt, kaftánosoknak titulálva őket – jelentette tudósítónk.

15.33

A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint a Hősök terén a szervezők mindenkinek felhívták a figyelmét arra, hogy amikor elindul a menet az Andrássy úton át a Szabadság térre, senki se térjen le az útvonalról.


Felvonulók a Duna parton (Fotó: MTI)

Felvonulók a Duna parton (Fotó: MTI)


15.25

A Hősök terén a MOVE elnöke fog felszólalni, de Toroczkai László, Morvai Krisztina és Vona Gábor is beszédet tart. A beszédek között pedig a meghívott zenekar, a Romantikus Erőszak adja elő dalait. Eddig körülbelül ezren vannak, de folyamatosan érkeznek demonstrálók. A jórészt fekete ruhába öltözött bőrfejűeken kívül sok a nézelődő, és tudósítónk szerint a turista is a téren.

15.20

A Roosevelt térről a FigyelőNet tudósítója azt jelentette, hogy a Clark Ádám térről érkezők első fele most ért át Pestre. Itt körülbelül ezer ember van, és piros, kapcsolat.hu feliratú sapkákat osztogatnak. Eddig műsorokkal szórakoztatták a közönséget, amelyet a tömeg békésen nézett.

15.19

Elindult a mintegy kétezresre nőtt tömeg szombaton, 15 óra után néhány perccel a budapesti Clark Ádám térről a Lánchídon át a Magyar Demokratikus Charta demonstrációjának másik helyszínére, a pesti Roosevelt térre – jelentették az MTI tudósítói.

Nem sokkal 15 óra előtt a Clark Ádám térre megérkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége.

A demonstráción megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is, valamint több közéleti személyiség, köztük Vágó István televíziós műsorvezető és Vásárhelyi Mária szociológus.

A menet előtt fiatalok egy traszparenst tartanak, amelyen az olvasható: “A köztársaságért, a demokráciáért, a szabadságért”.

A Roosevelt térről a résztvevők a későbbiekben tovább mennek majd a Kossuth térre; a rendezvényen felszólal a kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester is.

15.06

Tomcat egy celofánba csomagolt tárgyat vitt a Hősök terére, állítása szerint meglepetés van benne, ám azt tudósítónk szerint nem árulta el, hogy mi. A Hősök terén egyébként körülbelül háromszáz ember gyűlt össze eddig.

15.03

Az Olimpia parkban az OCÖ által szervezett rendezvényen véget értek a beszédek, a körülbelül 500 roma anti-rasszista tüntető jelenleg a Duna-partra vonulnak, megtekinteni a cipő-kompozíciót, az antifasizmus emlékére állított szoborcsoportot. Felszólalt többek között Mohácsi Viktória, Kolompár Orbán és Kende Péter is. innen délután négy órakor vonulnak majd tovább a Kossuth térre, meghallgatni a miniszterelnök beszédét.

15.02

A Roosevelt tér és a Clark Ádám tér még nincs lezárva, a Lánchíd viszont már igen. Több szocialista politikus és ismertebb művész is feltűnt a tömegben.

15.00

A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint a Hősok terén is gyülekeznek a Toroczkai László felhívására érkezett demonstrálók. A helyszínen van a Tomcat néven ismert blogger is.

15.58

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) elnöke új kezdetet hirdetett, hangoztatva, a nyomor, a kiszolgáltatottság ellen csak romák és nem romák közös összefogása lehet az egyetlen orvosság. A roma vezető beszédében úgy fogalmazott: “feltámadott a szélsőségek tengere, a halált hozó ciklonok ellen gátat kell építeni, mert az ár elsodorhatja egész Magyarországot”.

Kolompár Orbán azt mondta: ma a pártpolitikai érdekek fölé helyezték a romák ügyét, közösen vernek hidat, amelyen együtt haladhat cigány és nem cigány a demokrácia útján, hiszen mindkét oldal képviselői itt vannak az romák által összehívott demonstráción. A beszédet hallgatók egymás kezét megfogva és a magasba emelve hosszasan azt skandálták: “Soha többé fasizmust!”.

Beszéde közben a demonstrálók jogállamot, munkát, kenyeret és minőségi oktatást követeltek, azt hangoztatva, hogy csak így remélhetik, hogy Magyarország a béke országává válik.
Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Olaszországban “zsidó- és cigányellenes törvényeket alkotnak”, eddig 70 ezer cigánynak kellett elhagynia a dél-európai országot.

Kende Péter újságíró azt mondta: a cigányok nem akarják elfoglalni az utcát, nem hőbörögnek, mint ahogy azt hirdetik a szélsőjobboldal szimpatizánsai, de hozzátette, “aggassanak magukra vereség szagú maskarát, ha kezet emelnek, akkor olyat kapnak vissza, hogy a fal adja a másikat”. A közéleti szereplő szerint ha a kormány nem védi meg a zsidókat, a melegeket és a cigányokat, akkor megteszik maguk az érintettek.

A beszédeket több mint ezer fő hallgatta, jó részük szervezetten, buszokkal érkezett az ország különböző pontjairól.

14.54

Körülbelül 300-400 ember gyűlt össze a Magyar Demokratikus Charta rendezvényére várva szombat délután két órára, egy órával a kezdés előtt a fővárosi Roosevelt téren. Ekkorra már felállították az öt, nemzetiszínű lobogóval feldíszített színpadot, a helyükre tették a hangfalakat és a kivetítőt is.

A résztvevők többsége a ruhájára ragasztott, kék színű, Magyar Demokratikus Charta 2008 feliratú matricával várakozik a téren. A matricákat, az azonos feliratú karszalagokat, illetve a rendezvény térképét és “házirendjét” kék pólós rendezők osztogatják.

Több vidéki résztvevő is különbusszal érkezett, az MTI tudósítói a helyszínen egy szerencsi és két nyíregyházi szimpatizánsokkal teli jármű érkezését látták. A környéken rendőröket csak elvétve látni, de viszonylag sok biztonsági őr van a tömegben. A rendőrségi két óra után nem sokkal lezárta a Lánchídra felhajtó sávot. Megjelentek az árusok is, akiktől kürtős kalácsot, perecet és üdítőket lehet vásárolni.

A Clark Ádám téren délután két óráig körülbelül 200-250 ember gyűlt össze – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A teret tűzszerészek vizsgálják át. A folyamatosan érkező résztvevők itt is Magyar Demokratikus Charta 2008 feliratú matricát kapnak, amelyet a ruhájukon viselnek. A megkérdezettek többsége békés hangulatú felvonulásban bízik és reméli, nem lesznek atrocitások a nap folyamán.

A tér környékén jelentős számban vannak jelen rendőrök és biztonsági emberek. Az MTI tudósítóinak jelentése szerint a Clark Ádám téren is vannak olyan felvonulók, akik különbusszal érkeztek a rendezvényre, például Oroszlányból vagy Dunaújvárosból.

Sokan nemzetiszínű lobogóval, illetve MSZP feliratú zászlóval várnak a rendezvényre.

13.36

Több száz ember részvételével kezdődött meg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nagyobbik frakciójának, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) demonstrációja a fővárosi Olimpiai parkban szombat kora délután.

A szélsőségek elleni, a nagycsaládok és a békés együttélés érdekében meghirdetett tüntetésre vidékről szervezetten, buszokkal érkeztek az emberek, a kordonnal elzárt területre csak átvizsgálás után léphettek be. A táskákat és a ruházatot láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök vizsgálták át.
A Képviselői Irodaház mögötti térre több száz rohamrendőr érkezett, a kordonok mögött sorfalat állnak. A Képviselői Irodaház mögött tucatnyi lovas rendőr is felsorakozott.
A tüntetőket ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője köszöntette, aki beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

12.57

A rendezvény kezdete előtt egy órával buszokkal érkeznek vidékről a romák az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nagyobbik frakciója, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei által meghirdetett demonstrációra a Képviselői Irodaház mögötti Olimpiai parkba.

Elsőként Borsod és Szabolcs megyéből érkeztek meg a buszok, majd a járműveken utazó másfélszáznyi roma nemzeti színű és cigány zászlókkal, transzparensekkel sétált be a fémkordonokkal már kora délelőtt körbezárt füves területre – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A demonstráció szervezői azt mondták: több tucatnyi busz indult a fővárosba az ország különböző pontjairól, hogy közösen tiltakozzanak a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal kirekesztő törekvései ellen, valamint hangot adjanak annak, hogy a “cigányok nem másodrendű állampolgárok, és békés együttélésre törekszenek”.

A Parlament északi oldalán lévő parkolóban mintegy 200, teljes védőfelszerelést és sisakot viselő rohamrendőr sorakozott fel, és a Kossuth tér környékén is jelentős rendőri erőket mozgósítottak.

A romák rendezvényére érkező emberek többsége fehér színű ruházatot visel. A kis zászlók mellett fehér pólókat is osztogatnak számukra. Láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök is vigyáznak rájuk.

Az Olimpiai parkhoz vezető mellékutakat a rendőrök lezárták, a kereszteződésekben rohamrendőrök kisteherautóval várakoznak.
A közúti forgalom a Széchenyi felső rakparton egyelőre zavartalan, a 2-es villamos is közlekedik.

11.09

Szombaton kora délelőtt már álltak azok a kordonok, amelyeket a rendőrök a délutáni demonstrációk helyszíneinek biztosítására helyezett ki, így a Hősök terét, az Olimpiai parkot és a Szabadság teret is lezárták, és állnak a színpadok a Kossuth, a Roosevelt és a Clark Ádám téren is, továbbá zajlik a fokozott ellenőrzés az utakon.

Az MTI tudósítója már szombat hajnalban tapasztalta, hogy nekiláttak a színpadok építésének, délelőtt kilenc óra után pedig megkezdték a demonstrációk színhelyein a kordonok felállítását is.

A BRFK még pénteken közölte: a szombat éjfélig fokozott ellenőrzést tartanak a fővárosban, így igazoltathatnak, ruházatot, járműveket is átvizsgálhatnak, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják, illetve megtilthatják azok bevitelét a rendezvények, események helyszínére.

A BRFK közölte: amennyiben rendzavarás, bejelentéstől eltérő demonstráció vagy más egyéb rendbontás történik, a rendőrség “nagyon határozottan, a jogszabályokat betartva fog fellépni”. A megmozdulásokat a fővárosi rendőri állomány mellett a Készenléti Rendőrség és több megyei rendőr-főkapitányság

Az MTI tudósítója a rendezvények környékén délelőtt 11 órakor nem tapasztalt jelentősebb rendőri mozgást. A Keleti pályaudvarra vidékről vonattal több, 20-30 fős csoport is érkezett, hogy részt vegyen a roma szervezetek és a Charta tüntetésén. Borsod, Heves és Szabolcs megyéből szervezett formában utaztak a főként középkorú emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik