Belföld

Ismét könnygázzal telt a szombat

Három jelentősebb demonstráció volt szombaton Budapesten. A cigányszervezetek és a Demokratikus Charta felvonulása békésen telt, a szélsőjobboldali rendezvény résztvevőit azonban könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel. Többeket előállítottak, a radikálisok felgyújtottak egy rendőrautót, padokat borogattak és pajzsokat loptak.

Békésen telt a cigány szervezetek által a rasszizmus ellen szervezett demonstráció az Olimpia parkban szombaton. A mintegy ötszáz résztvevő délután innen a Duna partra vonu

lt, majd négy óra tájban csatlakozott a Clark Ádám tér, illetve a Roosevelt tér felől a Kossuth térre érkező Magyar Demokratikus Charta demonstrációjához. A Parlamentnél a mintegy háromezer fős tömeg többek között Farkasházy Tivadar, Vitányi Iván, Demszky Gábor és végül Gyurcsány Ferenc beszédét hallgatta, majd hat óra tájban hazaindult, rendőri biztosítás mellett.

Mindenkire támadtak

Körülbelül ebben az időben ért a Hősök teréről az Andrássy úton át vonuló szélsőjobboldali radikális tömeg a Szabadság térre. A mintegy háromezer demonstráló – akik a Hősök terén többek között Vona Gábor, Morvai Krisztina, Toroczkai László, valamint Budaházy György szónoklatait hallhatta a „haza visszafoglalásáról” – itt cipőkkel, kövekkel és üvegekkel dobálta meg a szovjet emlékművet és a felvonuló rendőröket. A hazafelé tartó Chartásoknak is nekiment egy csoport.

Képgaléria 2. a szombatról (Gáti András)

Képgaléria 2. a szombatról (Gáti András)

A rendőrség húsz perc után kezdte kiszorítani a tömeget a térről, többen a Hazatérés templomába menekültek, ahol megkongatták a harangokat. Egy rendőri sorfal biztosította a helyszínt este fél nyolcig, amikor is a tüntetők elmentek a helyszínről.

Könnygáz vs. Molotov-koktél

Közben a Hold utcánál csaptak össze a rendőrök a tüntetőkkel, könnygázt és paprika-sprayt is bevetettek. Az Andrássy úton a radikálisok padokat és székeket borogattak fel, Molotov-koktélokat dobáltak. A Deák Ferenc térnél felgyújtottak egy rendőrautót, egy felszerelést szállító járművet pedig feltörtek és elloptak 18 rendőrségi pajzsot. Korábban, még a Hősök terén bántalmaztak egy újságírót, a FigyelőNet tudósítóját pedig az oszlatás során megdobálták, és bakanccsal megrugdosták.

Tekintse meg képgalériánkat a szombati eseményekről! (Fotók: Géti András)

Tekintse meg képgalériánkat a szombati eseményekről! (Fotók: Gáti András)

A rendőrség az Izabella utcánál és az Oktogonnál is oszlatott, vízágyút is bevetettek, végül este nyolcra feloszlatták a tüntetőket. A rendőrség közlése szerint tizenkét embert vettek őrizetbe, de sokakat kiemeltek a tömegből és igazoltattak.

Egy civil és három rendőr sérült meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik