Belföld

Házi őrizetbe került a “fekete sereg” vezetése

Megszűnik az előzetes letartóztatása és házi őrizetbe kerül pénteken M. Róbert, az alvilágban „fekete seregként" számon tartott bűnözői csoport feltételezett vezetője és két társa a Fővárosi Bíróság csütörtöki döntése nyomán.

M. Róbert és társai ellen emberölés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő ügy első-, ötöd- és tizenkilencedrendű vádlottja hagyhatja el pénteken a büntetés-végrehajtási intézetet.

Őket a rendőrség naponta legalább háromszor ellenőrzi majd. A házi őrizetre kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített teret csak a bíróság engedélyével hagyhatják el.

Az első- és ötödrendű vádlott esetében az előzetes letartóztatás időtartama eléri a három évet, és a törvény szerint ez maximálisan ennyi ideig tarthat. A tizenkilencedrendű vádlottnak pedig – mint elhangzott – nem róható fel az eljárás azon részének elhúzódása, amely nincs összefüggésében cselekvésével és magatartásával.

A bíróságnak még idő kell

Az ügyben eljáró bíró indokolásában elmondta, a bíróság nincs jelenleg abban a helyzetben, hogy az ügyben a bizonyítási eljárást befejezze, perbeszédeket hallgasson meg, majd döntést hozhasson, ugyanakkor a törvény három évben határozza meg az előzetes letartóztatás maximális időtartamát.

Az ügy 28 vádlottja közül jelenleg hárman vannak még előzetes letartóztatásban, többen házi őrizetben, és – mint a bíró fogalmazott – „ebből következően indokolatlannak tűnik a pánikkeltés a média részéről, ami arra irányul, hogy veszedelmes bűnözők kerülnek szabadlábra”.

Az ötöd- és tizenkilencedrendű vádlott esetében a végzés nem jogerős, ugyanis az ügyész fellebbezéssel élt. A fellebbezésnek nincs halasztó hatálya a végrehajtást illetően.
A tárgyalás október közepén folytatódik.

Több mint két éve fogták el őket

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon 2006. június 28-án jelentették be, hogy a rendőrség elfogta azt a bűnözői kört, amelyik felelős az alvilágban Ragyás Tóniként ismert férfi megöléséért, valamint más súlyos bűncselekmények elkövetéséért. A rendőrség a nyomozás során megállapította: M. Róbert adott utasítást arra, hogy egy pénzügyi vita miatt öljék meg az egyik ellenérdekű csoport vezetőjét, ennek következménye lett a fővárosi Colosseum diszkóban egy lövöldözés, valamint M. Róbert adott utasítást a mátészalkai vállalkozó megölésére is.

M. Róbert és 26 társának büntetőpere 2007. március 6-án kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A vádirat szerint a mátészalkai vállalkozó M. Róbert egyik riválisa volt a csengersimai határátkelőnél folytatott illegális cigarettakereskedelem felvásárlójaként. M. Róbert javaslatot tett a piac felosztására, a vállalkozó színleg elfogadta az ajánlatot, de nem tartotta be.

2004. november 10-én, megtorlásul, M. Róbert utasítására Budapestről, Miskolcról, Szolnokról és Érdről a szervezet tizenhárom tagja indult Mátészalkára megölni V. Jánost. A támadók zárva találták az ajtót, nem tudták betörni azt. Bár többször rálőttek áldozatukra, végül elmenekültek, amikor a férfi a hozzátartozóinak kiabálni kezdett, hogy hívják a rendőrséget. V. János mellkasi sérüléseket szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik