Belföld

Gyurcsány mostantól építkezne

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország és a magyar baloldal nagyon nehéz, de sikeres két éven van túl, a következő két év pedig nyugodtabb, könnyebb lehet, és elsősorban a gyarapodásról és az építkezésről szól majd.

A miniszterelnök csütörtökön a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) kétnapos találkozójának nyitó napján beszélt Balatonszemesen.

Nemet kell mondani arra, a riválisok által az utóbbi időben többször ajánlott, ha úgy tetszik, konzerváló politikára, ami kizárólag a meglévő értékek megőrzésére irányul – jelentette ki a kormányfő.

Változtatni kell

A miniszterelnök a változás, a változtatás szükségessége mellett állt ki, és mint hangsúlyozta, azok pártján áll, akik kellő időben felismerték ennek szükségességét és annak élére álltak. A baloldali önkormányzatokat alapvetően ez jellemzi – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint míg a riválisaiknak arról van véleményük, ki kormányozzon, nekik, azaz a szocialistáknak arról, mi történjen az országban.

Ha ezt a kettőt összevetjük, akkor az ország érteni fogja, melyik a felelős álláspont – mondta a miniszterelnök. A következő két év programjáról szólva azt mondta, egyszerre kell őrizni a szociális igazság és biztonság szempontjait és versenyképesebbé tenni Magyarországot.

Oktatás, egészségügy, vasút

A kormányfő a következő két év fejlesztéseinek fő irányai között említette az iskolarendszer felújítási program folytatását, a járóbeteg szakellátást, a kórházak, az egyetemi klinikák felújítását, 1200 kilométer alacsonyabb rendű út felújítását. Arra is kitért, hogy megkezdődik a vasút felújítása és a városrehabilitáció. Adóügyekben “okos, felelős, mérsékelt” politikát ígért; mint mondta, nem szabad belemenni egy olyan “kalandor” politikába, amely a szociális biztonságot és az állami költségvetés biztonságát veszélyezteti.

Gyurcsány Ferenc álláspontja az, hogy az oktatásnak, a képzésnek, a kultúrának és a tudománynak kell elsőbbséget adni. Megítélése szerint az alacsony foglalkoztatottságnak két oka van. Az egyik, hogy rendkívül kevesen dolgoznak távmunkában, illetve részmunkaidőben, másrészt a szakképzettség nélkül legfeljebb nyolc általános iskolát végzettek közül négyből egy dolgozik, három pedig segélyen él.

Az állam segít a munkanélkülieken

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, ha nem oldja meg a piac a foglalkoztatás gondját, akkor az államnak kell segítséget nyújtani. Mint elhangzott, a tervek szerint két év alatt 50 ezer embernek tudnak munkát adni napi átlag hat órát figyelembe véve.

Az iskolafelújításokról szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, folytatni kell a megkezdett programot, de nemcsak az épületek felújításával és az eszközök beszerzésével, hanem segíteni kell a pályakezdő pedagógusokat bérkiegészítéssel, továbbá a családokat támogatással annak érdekében, hogy a gyerekeket “bent tartsák” az iskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik