Belföld

Gusztos szerint hiba ragaszkodni a szakértői kormányhoz

Gusztos Péter szerint az SZDSZ politikájában mind külső, mind belső korrekcióra szükség van; a párt ügyvivője csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arról is beszélt, hogy taktikai hiba volt a szakértői kormány gondolata mellett véglegesen lecövekelni.

Gusztos Péter az SZDSZ politikájának belső korrekcióját nevezte fontosabbnak. „Valószínűleg az SZDSZ vezetése előreszaladt egy picikét, és túlment azon a ponton, amiben még masszív egyetértés van a liberális párton belül” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt a helyzetet komoly belső vitával kell feloldani.

Ebből a szempontból jó pillanatnak nevezte, hogy a jövő héten megalakul és összeül az új országos tanács, gyakorlatilag a párt parlamentje, ahol lesz alkalom kibeszélni a dolgokat.

„A külső korrekcióra (…) azért lehet szükség, mert talán a szakértői kormány gondolata melletti ilyen végleges lecövekelés volt taktikai jellegű hiba” – mondta Gusztos Péter, elismerve, hogy maga is létező opciónak tartja a szakértői kormányt.

Az ügyvivő szerint hiba volt kijelenteni, hogy csak erről hajlandóak tárgyalni, hiszen ez beszorította mind a szocialista párt vezetését, mind a Szabad Demokraták Szövetségét egy olyan helyzetbe, amiből nehéz kijönni.

Gusztos Péter a kiutat abban látja, hogy szerinte az SZDSZ vezetésében, parlamenti frakciójában és az újonnan megalakuló országos tanácsban „megtalálhatóak azok a pontok, amikben egyetértés van”. Ezek pedig tartalmi kérdések, és ezt az egységet kell most, a következő hetekben megteremteni a liberális párton belül” – fűzte hozzá.

Gusztos Péter az SZDSZ-t ért belső kritikákra utalva (két budapesti polgármester is nyíltan bírálta a párt új vezetését és politikáját) hangsúlyozta: meg lehet teremteni újra az egységet, mert a tartalmi kérdésekben – mit kell tenni az állami kiadásokkal, a magyar adó- és nyugdíjrendszerrel, hogyan kell hozzányúlni a szociálpolitikához – a liberális párton belül egyetértés van.

Az ügyvivő a jelenlegi kormány működésével kapcsolatban elmondta: a vita az SZDSZ-en belül abból alakult ki, hogy vajon helyes volt-e a kormányfő személyének kérdését ennyire élére állítani. „A párt egyik fele azt gondolja, hogy ez nem volt helyes” – mondta Gusztos Péter, hozzátéve: közülük is sokan azt gondolják, hogy váltásra lenne szükség, de ez nem az SZDSZ dolga, hanem a szocialisták belügye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik