Belföld

MSZP-SZDSZ közös jelölt lehet Ferencvárosban

Az MSZP indít jelöltet, de még nem tudni kit és milyen támogatással a Gegesy Ferenc, IX. kerületi polgármester lemondása miatt megüresedett parlamenti mandátumért - mondta Kökény Mihály.

Elképzelések vannak, rövid időn belül döntünk – közölte az MSZP ferencvárosi elnöke. Kökény Mihály utalt arra, hogy Gegesy Ferenc az SZDSZ-ből is kilépett, és ezért nem zárta ki, hogy a liberális párttal közös vagy támogatott jelöltet indítanak, de erről még konzultálnak.

Mint mondta, különböző nevek már felmerültek, de egy jelöltet sem kívánt megnevezni, és arról sem kívánt beszélni, hogy ő indulna-e a mandátumért. A politikus szerint a döntést október elejéig meghozzák. Hozzátette: az MSZP országos elnökségnek vétójoga van a kérdésben, de először a ferencvárosi szervezetnek kell meghoznia a döntést.

Lamperth Mónika, az MSZP elnöki kabinetjének vezetője az MTI-nek elmondta, a párt alapszabálya szerint a helyi pártszervezet foglal állást először a kérdésben. A ferencvárosi szocialisták döntéséig ezzel az üggyel nem foglalkozik az MSZP országos elnöksége – mondta.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere hétfőn jelentette be, hogy kilép az SZDSZ-ből, illetve lemond egyéni parlamenti képviselői mandátumáról, mert szerinte pártja “reménytelen helyzetbe jutott” ellentmondásos politizálása eredményeként, és hamarosan már csak a szatellit pártként működés vagy a parlamentből kiesés között választhat.

Kökény Mihály akkor úgy nyilatkozott, Gegesy Ferenc polgármesternek illett volna tájékoztatnia a szocialista pártot arról, hogy kilép az SZDSZ-ből és lemond képviselői mandátumáról.

A 2006-os országgyűlési képviselő választáson öten indultak a főváros 12. választókerületében, a IX. kerületben. Az első fordulót Zombory Miklós, a Fidesz-KDNP közös jelöltje nyerte, utána az MSZP-s Kökény Mihály szerezte a legtöbb szavazatot és az SZDSZ-es Gegesy Ferenc, aki 1990 óta irányítja polgármesterként a kerületet. Az MDF Szilassy Gábor Cézárt, a Munkáspárt Székely Pétert indította.

A második fordulóban az MSZP és az SZDSZ közötti megállapodás alapján Kökény Mihály visszalépett Gegesy Ferenc javára, aki így megszerezte a mandátumot a Fidesz-KDNP jelöltje előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik