Belföld

Októbertől átvesszük a kabuli repülőtér irányítását

Októbertől fél évre átveszik az afganisztáni főváros nemzetközi repülőterének irányítását a magyar katonák - közölte Domján László ezredes, a Magyar Honvédség műveleti központjának parancsnokhelyettese az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi ülésén. A testület általános vitára alkalmasnak találta az ezzel kapcsolatos kormánydöntésről szóló beszámolót.

A 75 katonából álló alegység kitelepülése már megkezdődött, és október 1-jével átveszik a kabuli repülőtér üzemeltetési feladatait. Ezt a feladatot hat hónapra vállalta a Magyar Honvédség. A katonák egyebek között légiforgalmi irányítási feladatokat végeznek majd, valamint a repülőtér zavartalan üzemeltetéséhez szükséges feladatokat látják el.

A repülőtér üzemeltetését végző csoportra vonatkozó hozzájárulás mellett a határozat engedélyezi 30 összekötő tiszt Afganisztánba küldését, illetve a NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő katonák műveleti területre történő vezényelhetőségét is.

A beszámolóból az is kiderül, hogy a kormány augusztus 13-ai ülésén elfogadott határozatában az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport létszámkeretét 210-ről 240-re módosította. A létszámemeléssel javítani kívánják az újjáépítési csoport rádióelektronikai felderítő képességét, a helyi lakossággal történő együttműködésre irányuló tevékenységet, valamint az őrzés-biztosítási feladatok ellátását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik