Belföld

Nem került szennyezett tejpor Magyarországra

Az Európai Unió (EU) szabályozása tiltja a kínai tejpor behozatalát, így kizárható, hogy Magyarországra is került volna a melaminnal szennyezett kínai csecsemőtápszerből - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) kedden.

A MÉBiH tájékoztatása szerint a Kínában eddig 432 csecsemő megbetegedését okozó tejport Kínán kívülre nem exportálták. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügynökség (FDA) – a lehetséges melaminszennyezettség miatt – mégis arra kérte az amerikai fogyasztókat, hogy kisgyermekeiknek ne adjanak Kínában készült csecsemőtápszereket.

A hivatal hozzátette: a melamint magas nitrogéntartalma miatt elsősorban műanyag- és műtrágyagyártáshoz használják, mivel azonban az élelmiszer-összetevőkben a fehérjetartalmat a nitrogénszinttel tesztelik, ezért a melamin hozzáadásával az élelmiszer- vagy takarmány-alapanyag értékesebbnek, fehérjében gazdagabbnak látszik.

Az illegális fehérjepótlás hasonló formái a MÉBiH szerint már világszerte több esetben is kiterjedt megbetegedésekhez vezettek. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltó eset az Egyesült Államokban történt 2007-ben, ahol szintén Kínából származó növényi fehérjekoncentrátumokat tartalmazó állateledel okozott tömeges elhullást a háziállatok között – fejtette ki a hivatal.

A csecsemőknek vesekövet okozó szennyezett tejport forgalmazó kínai Sanlu Group új-zélandi résztulajdonosa vasárnap azt hangoztatta, hogy már augusztus 2-án felszólította a cég igazgatótanácsát a termék forgalmazásának beszüntetésére, a boltokba került szennyezett tejpor visszahívására.

A kínai egészségügyi miniszter is a Sanlu-csoportra hárított szombaton minden felelősséget, hangsúlyozva, hogy a vállalat csak a héten értesítette az illetékes hatóságokat és a nyilvánosságot a problémáról, holott hozzá már márciusban befutottak az első panaszok, és a cég által elvégzett vizsgálat már augusztusban kimutatta a tejpor melaminszennyezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik