Belföld

Általános vitára alkalmas a zárszámadás

Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága 14 igen, nyolc nem szavazattal általános parlamenti vitára alkalmasnak ítélte a 2007-es zárszámadásról szóló törvényjavaslatot.

A szocialista képviselők az elmúlt évi államháztartási gazdálkodás legfőbb pozitívumának azt tartották, hogy a deficitet sikerült 1,5 százalékponttal javítani GDP-arányosan, az eredetileg tervezett 6,9 százalékos szinthez képest.

Ezzel szemben az ellenzék részéről Tállai András (Fidesz) a zárszámadással kapcsolatban kifejtette: az állami vagyongazdálkodás kifejezetten kedvezőtlenül alakult és az uniós forrásokat sem használta ki megfelelő mértékben az ország.

Az ülés elején a bizottság meghallgatta a hazánkban tevékenykedő Big Four könyvvizsgáló cégek, azaz a Pricewaterhouse, Ernst and Young, Deloitte és a KPMG szakértőinek anyagát, amely a magyarországi adórendszer általuk elképzelt egyszerűsítését, ésszerűsítését tűzte ki célul. A könyvvizsgáló cégek szakértőinek anyaga már rövid távon mintegy 1000-1500 milliárd forintos adókönnyítést eredményezne az országban, amellyel a szakértők szerint jelentősen javulna az ország versenyképessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik