Belföld

Robin Hood segítene a panellakókon

A kormány szeptember 30-ig dönthet a távhő-kompenzációs rendszerről, amely már ebben a fűtési szezonban alanyi jogon jár majd, de a rászorultak nagyobb támogatást kapnak.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a frakció döntött arról, hogy szeptember 30-ig a kormányzat hozza meg a távhő-korszerűsítési programmal kapcsolatos döntéseket – közölte a politikus.
A program két részből áll: számlajóváírást és a távhő-korszerűsítési program forrásainak megerősítését tartalmazza.

Emlékeztetett rá, hogy a frakcióban júniusban született megállapodás arról szólt, hogy „egy 10 százalékos csökkentés kerül a távhő-kompenzáció rendszerébe”.
Kifejtette: ennek lesz egy, az öregségi nyugdíjminimumhoz kötődő rászorultsági és egy alanyi jogon járó része.

Mindenkire vonatkozna

A frakcióigazgató szerint a számlajóváírás mindenkire vonatkozna, aki távfűtéssel működő háztartásban él, ezen belül azonban differenciálnának, a jövedelemi helyzetet és a fogyasztást figyelembe véve.

Tóbiás József azt nem tudta megmondani, hogy összességében mennyi pénz jut kompenzációra, mivel nem a frakció dolga a források megtalálása, ez a kormány feladata.

Robin Hood

Ezzel összefüggésben hozzátette: az energiaszolgáltatókra kivetett extra adóról, az úgynevezett „Robin Hood”-adóról érdemben nem folytatott tárgyalást a frakció. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor parlamenti felszólalásban elmondta: az energiaszolgáltatókhoz fordulnak, s a megadóztatott extraprofitból támogatnák a távfűtést használókat. A kormány célja egyébként az is, hogy minden távfűtést használó lakást egyedi mérőórával szereljenek föl. Kóka János ugyanakkor a Robin Hood adót piacgazdasághoz nem illőnek minősítette.

Arra a kérdésre, hogy mikortól vezetik be a rendszert, Tóbiás József közölte: az a frakció szándéka, hogy már ebben a fűtési szezonban érvényesüljön.

Kényszerfogyasztó

Szavai szerint ma Magyarországon minden távhővel fűtött háztartásban élő ember kényszerfogyasztó, nem ő dönti el, mennyi energiát és hőt használ fel, és ezen változtatni kell.

Ez együttműködést feltételez az önkormányzatokkal és magukkal a fogyasztókkal is – vélekedett, megjegyezve: ezért kívánják ösztönözni a szabályozhatóság és az egyéni mérhetőség megteremtését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik