Belföld

Nem fog feloszlani a parlament?

Az MSZP egységesen nemmel fog szavazni a parlament feloszlatására, csakúgy, mint – a hétfő óta egy ember mínusszal voksoló – SZDSZ. Az MDF sem bízik abban, hogy átmegy a javaslata. A FigyelőNet által megkérdezett képviselők szerint logikátlan és elhamarkodott lépés volt ez az MDF-től.

Szerintem az MDF lepődne meg a legjobban, ha megszavaznák a parlament feloszlatására irányuló indítványát – fogalmazott a FigyelőNetnek Tóth Károly szocialista képviselő. A honatya úgy látja, az MDF előterjesztése rossz időben érkezett, hiszen a volt koalíciós partnerek közti tárgyalások még nem értek véget, nem dőltek el. „Az MDF eljátszott egy kártyát csak azért, hogy elmondhassa, ő volt az első” – mondta a képviselő. Tóth Károly ugyanakkor hangsúlyozta: meg kell állapodni az SZDSZ-szel.

Nyitottak az SZDSZ-re

Ugyanezt az álláspontot képviseli Lamperth Mónika is. A miniszter szerint pártja egységesen nemet fog nyomni, hiszen – mint fogalmazott – az ország érdeke az, hogy a kormány végezze a munkáját, és többséget szerezzen a költségvetéshez, valamint a Megegyezés programjához is. „Ezenfelül a társadalom többségének támogatását is meg kell nyernünk. Erre jó esélyt látok” – fogalmazott a politikus.

Lamperth hozzátette: gesztusokat tettek az SZDSZ-nek, ám a liberálisok bizonyos megnyilvánulásai ezt nem mindig viszonozzák, ami sok szocialistának nem tetszik. „A politika nem az érzelmekről, hanem a felelősségről szól, amelyből most az MSZP vállán van a legtöbb. Így nyitottnak kell lennünk” – hangsúlyozta Lamperth Mónika. Megérti ugyanakkor azt is, hogy az SZDSZ-en nagyon nagy nyomás van most.

Szanyi Tibor sem támogatja a parlament feloszlatását. Mint mondta, biztosan nemet fog nyomni, mert nem akar sem miniszterelnök-váltást, sem kormányváltást, sem pedig parlamentváltást. „Annál is inkább, mert akkor a távfűtés ügye megint elodázódna” – mondta lapunknak.

Az MDF sem bízik benne

Boross Péter volt miniszterelnök a FigyelőNetnek nyilatkozva azt mondta: a napirend előtt elhangzottak alapján nem lesz meg a többség a parlament feloszlatásához. Ám – mint fogalmazott – ezt a „szembenézést” meg kellett tenniük. Szerinte ugyanis meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy az SZDSZ kint is van és bent is van. „Az SZDSZ most a küszöbön áll, és ez nem lehet egy tartós állapot” – fogalmazott Boross Péter.

Nem egy szavazaton múlik

A FigyelőNetnek név nélkül nyilatkozó politikusok sajnálják Gegesy Ferenc lemondását. Egy liberális frakciótársa szerint korrekt, egyenes képviselő volt, aki csodát művelt a IX. kerülettel. Azt még nem tudni, az időközi választáson kit állítanak helyette.

Lapunk azon kérdésére, hogy az MSZP ismét Kökény Mihályt jelöli-e (akivel szemben igen nehéz lenne esélyes kihívót állítani), az FN-nek nyilatkozó szocialista képviselők nem tudtak választ adni. Mint mondták, arra van esély, hogy a választásnak eredménye legyen még a költségvetés elfogadása előtt, ám azt egybehangzóan állították: nem ezen az egy szavazaton fog múlni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik