Belföld

Gigahadgyakorlat helyszíne lesz Magyarország

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat helyszíne lesz Magyarország, Románia és Ukrajna szeptember 16-tól 24-ig, ennek legfőbb hadszíntere a Fekete-tenger partvidéke lesz - jelentették be hétfőn Bukarestben.

Florin Jipa ezredes, a román hadsereg szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a Jackal Stone fedőnevű gyakorlaton hét állam – az Amerikai Egyesült Államok, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Svédország és Ukrajna – több mint 1300 katonája vesz részt. Az amerikai, a román és az ukrán haditengerészet egy-egy hajóját is bevonják majd a műveletekbe.

Az ezredes szerint jelentős gyakorlat lesz, nem csupán azért, mert kiterjedt hadszíntéren zajlik, hanem azért is, mert a feltételezett helyzetbeállításból következően rendkívül összetett mozzanatokat kell végrehajtani, többféle haderőnemet és fegyvernemet vonnak be. Bevetik például a katonai búvárokat, a szárazföldi erőket, a román védelmi minisztérium különleges alakulatait, akárcsak a román hírszerzés (SRI) és a határőrség egységeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik