Belföld

A Fideszt okolják az Apollo távozása miatt

Az Apollo Tyres indiai gumigyár gyöngyösi beruházásának elmaradása miatt, illetve a helyi önkormányzat Fidesz-frakciója ellen tüntetett az "Izzósok Egyesülete" hétfőn Gyöngyös főterén, a Városháza előtt.

Az egykori Egyesült Izzó gyöngyösi gyárának dolgozóit tömörítő egyesület a Fideszt, illetve a párt által felvetett, a gumigyár megépítése ellen irányuló népszavazási kezdeményezést teszi felelőssé a 200 millió euró értékű beruházás elmaradásáért.

Demonstráció, táblákkal

“A Fidesz által kezdeményezett népszavazás (…) egy nagyszerű lehetőségtől fosztotta meg városunkat, az Apollo Tyres befektetési szándékától” – mondta a demonstráción Zemniczki Lászlóné, az egyesület vezetője.

Úgy fogalmazott: “Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy 2008-ban, Magyarországon, Gyöngyösön megtörténhet az, hogy szándékosan, hazug állításokkal ártanak a városnak olyanok, akik a város érdekére esküdtek föl”.

Tüntetés, táblákkal, esővel. Fotó: MTI

Tüntetés, táblákkal, esővel. Fotó: MTI

“Felépül a gyár, de máshol, a gyöngyösi Fidesz jóvoltából”; “Gyöngyös egységes és munkahelyeket akar”; Vállalkozásbarát képviselőket” – ilyen és ehhez hasonló feliratú táblákkal tiltakozott a Fidesz politikája ellen 80-100 demonstráló a település szívében.

Megszűnt üzem

Az egyesületi elnök felidézte, hogy a Egyesült Izzó Félvezető és Gépgyára egykor 3.600 embernek adott munkát Gyöngyösön, ám az üzem jogutód nélkül megszűnt és sok jó szakember maradt kenyér nélkül. Az Apollo beruházása sokuk számára jelentett volna munkalehetőséget, egyúttal fellendítette volna a város kereskedelmét és ingatlanpiacát – vélekedett Zemniczki Lászlóné.

Az Apollo Tyres augusztus 14-én jelentette be, hogy mégsem Gyöngyösön építi fel első európai üzemét. Erre azt követően került sor, hogy a Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a 900 munkahelyet jelentő beruházás megakadályozása érdekében.

“Virtuális ipari park”

Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetője korábban azzal érvelt, hogy Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást. A cég távozása után úgy vélekedett: az Apollo elsősorban nem a népszavazási kezdeményezés miatt hagyta el a várost, hanem azért, mert adminisztrációs akadályokba ütközött, és a telekviszonyok is rendezetlenek voltak a “virtuális ipari parkban”.

Ez alkalommal, még a demonstráció előtt kiadott sajtóközleményében Tatár László azzal vádolta a település szocialista polgármesterét, hogy politikai offenzívát indított a Fidesz ellen és ennek része a tervezett tüntetés is.

Ebben a helyzetben a Fidesz kezdeményezi, hogy közös erővel vegyék fel a kapcsolatot azokkal a befektetőkkel, akik a gumiabroncsgyár beruházásának meghiúsulása előtt ajánlataikkal eltávoztak a városból – olvasható az önkormányzati frakcióvezető által jegyzett közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik