Belföld

A Fidesz oszlatna, az MSZP nem

A Fidesz-frakció megszavazza a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es indítványt. Az MSZP-frakció csak azt támogatja, hogy az Országgyűlés délután szavazzon a saját feloszlatásáról szóló MDF-es indítványról, de nemmel fog arra szavazni.

Az MSZP-frakció támogatja, hogy az Országgyűlés délután szavazzon a saját feloszlatásáról szóló MDF-es indítványról, de nemmel fog arra szavazni – mondta Tóbiás József frakcióvezető-helyettes hétfőn a képviselőcsoport ülése után.

A szocialista párt nem zárkózik el az indítvány napirendre tűzésétől, de nem fogja támogatni azt, mert a parlament feloszlatása nem szolgálja sem a gazdasági növekedést, sem a fejlesztéseket, sem az európai uniós források hatékonyabb lehívásához szükséges feladatok elvégzését – közölte a kormánypárti politikus. Tóbiás József azt mondta, a frakció álláspontja egységes volt.

A Fidesz-frakció megszavazza a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es indítványt, de ezen a héten saját javaslatot is benyújtanak, amelyben november 15-ével javasolják az Országgyűlés feloszlatását – mondta Navracsics Tibor frakcióvezető, a párt hétfői évadnyitó frakcióülése után.

Nem taktikáznak

Navracsics Tibor hangsúlyozta: ugyan az előzetes hírek szerint az MSZP és az SZDSZ nemmel fog szavazni, vagyis ma nem lesz meg a többség a parlament feloszlatásához, de a Fidesz álláspontja az, hogy ebben a kérdésben nem lehet taktikai szempontokat mérlegelni.

Ezért a Fidesz-frakció egyhangú szavazással úgy döntött, hogy támogatja a házszabálytól való eltérést, és a feloszlatásról szóló MDF-es javaslatot – tette hozzá.

A frakcióvezető elmondta: a Fidesz még ezen a héten javaslatot nyújt be, amelyben november 15-ével kezdeményezi és az adótörvények elfogadásához köti a parlament feloszlatását.

Keresztény erkölcs

A KDNP frakciója erkölcsi okokból megszavazza a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es indítványt – mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

A KDNP azért erkölcsi okokból szavazza meg az indítványt, mert az ellenzéki képviselő véleménye szerint elég “illozórikus” abban bízni, hogy az Országgyűlés feloszlatja önmagát. Semjén Zsolt hozzátette: pártja szerint nem lehet taktikai kérdéssé silányítani az ország legalapvetőbb problémájára választ adó kérdést.

Mint mondta, Navracsics Tiborral benyújtanak egy olyan javaslatot, hogy az adótörvények benyújtásával egy időben újra szavazzon az Országgyűlés saját maga feloszlatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik