Belföld

Érvénytelen a HospInvest pályázata

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé.

A HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Vagyis abból egyértelműen nem megállapítható, hogy a cég számláján 2005. január 1-től, vagyis a kiírásban megjelölt időponttól, nem volt sorban állás – indokolta az ítéletet a tanácsvezető bírónő.

Ebben a helyzetben a megyegyűlésnek érzékelni kellett volna, hogy az ajánlat érvénytelen, ennek ellenére, jogszabálysértő módon határozatot hozott a pályázati anyag elfogadásáról – mondta Czuczai Zsuzsanna, a bíróság elnöke.

Nem törődnek bele

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke máris bejelentette, hogy a megyegyűlés felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet ellen.

A Heves Megyei Közigazgatási Hivatal a megyegyűlés Fidesz Polgári Frakciójának bejelentése alapján áprilisban tett törvényességi észrevételt a szocialista vezetésű testület döntésével kapcsolatban. A Fidesz-frakció azt kifogásolta, hogy miközben a tenderkiírásban a megye az elmúlt három évre vonatkozó bankgaranciát követelt meg a pályázóktól, a HospInvest csak az elmúlt két évre vonatkozó igazolást csatolt a dokumentációhoz.

Mindig eleget tett

Balás István, a hivatal vezetője indoklásában korábban arra emlékeztetett: a kiírás szerint a pályázatban az vehet részt, aki pénzintézeti nyilatkozatot nyújt be arról, hogy 2005. január 1. óta mindig eleget tett fizetési kötelezettségének.

Ezzel szemben a HospInvest számlavezető bankja 2008. január 3-án kiadott igazolásában úgy fogalmazott: “számláján sorban állás az elmúlt két évben, jelen igazolás kiállítás napjáig nem fordult elő” – tartalmazza a törvényességi észrevétel.

Ennek kapcsán a hivatalvezető felidézte a tenderkiírás egy másik pontját is, amely szerint érvénytelen az ajánlat, ha a pályázó nem a pályázati felhívásban meghatározott formában csatolja a kiírásban előírt igazolásokat.
Mindezek alapján Balás István a tender elbírálásakor hozott döntés felülvizsgálatára kérte a megyegyűlést.

Formailag megfelelt

A Heves Megyei Közgyűlés szocialista alelnöke viszont akkor azzal érvelt, hogy az igazolás mind célját tekintve, mind formailag megfelelt a kiírásnak. A dokumentumból ugyanis kiderült, hogy a pályázó folyamatosan eleget tesz fizetési kötelezettségeinek, vagyis megbízható – mondta akkor Merczel József. Ugyanakkor a 2008-ban kiállított bankgarancia a 2006-os és 2007-es üzleti évre, vagyis az elmúlt három évre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy jogszabálysértés híján a döntés felülvizsgálatára nincs szükség – tette hozzá.

A közgyűlés ennek megfelelően úgy döntött: nem ért egyet az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételével, amely szerint a HospInvest pályázata nem felel meg a tenderkiírás kritériumainak.
Ezt követően fordult bírósághoz a közigazgatási hivatal a döntés felülvizsgálata érdekében.

Nem érvénytelen

Novák Rudolf, a Heves Megyei Közgyűlés jogi képviselője az ítélethirdetést követően azt mondta, álláspontjuk szerint a döntés önmagában nem teszi érvénytelenné azt a szerződést, amelyet a megyegyűlés kötött a kórház vagyonkezeléséről és működtetéséről a HospInvest Zrt.-vel.

A kontraktus felbontása polgári peres eljárás keretében kezdeményezhető – tette hozzá kérdésre válaszolva Novák Rudolf.

—-Mindenben jogszerűen—-

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke közleményében azt írta: a HospInvest mindenben jogszerűen járt el, a pályázati kiírásnak megfelelően adta be a pályázatát. Ebben a helyzetben azt javasolják a megyei önkormányzatnak, hogy forduljon a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálatért. Ugyanakkor, álláspontjuk szerint az ítélet nem érinti a szerződés érvényességét, tehát a munkát folytatják, terveik szerint október 1-jén megkezdik a kórház üzemeltetését.

A megyegyűlés Fidesz-frakciója viszont felszólítja az önkormányzat szocialista vezetését és szocialista tagjait, hogy a bírósági döntést követően tűzzék napirendre a szerződés felbontását – ezt már Tatár László, a frakció vezetője mondta az ítélet kihirdetését követően.

Rászabták

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Hiánypótlás

A HospInvest Zrt., saját közlése szerint, augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. Ebben a helyzetben a cég arra kérte a Heves megyei önkormányzatot, hogy 60 nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-én lejáró határidőt, s a testület eleget tett a kérésnek.

Időközben orvosok és ápolók éhségsztrájkot kezdtek a kórházban. Azt követelik, hogy a megye bontsa fel a vagyonkezelési szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik