Belföld

Demonstrálnak a CIB ellen

admin
admin

2008. 09. 15. 18:48

A CIB Bank Zrt. kérte az érintettektől, hogy nyilatkozhasson a Zalabaromfi ügyről - de ezt nem adták meg számára, noha az érintett ügyfelek a banktitok alóli felmentést saját maguktól is kezdeményezhették volna - közölte hétfői közleményében a CIB. A zalaegerszegi cégcsoport szerint a bank velük még mindig nem közölte számlájuk zárolásának okait; a dolgozók és a beszállítók szerdán Budapesten tartanak újabb demonstrációt

A múlt hét pénteken a CIB Bank Zrt. írásban (tértivevényes postai küldeményben, illetve a címzettekhez azonnal megérkező e-mail útján) felhatalmazást kért az ügyben érintett ügyfeleitől, hogy a bank tájékoztatási lehetőségét korlátozó – a banktitok megtartására vonatkozó – kötelezettségét feloldhassa.

A lehető leggyorsabb ügymenet biztosítása érdekében a felhatalmazásokat a bank munkatársa a Zalabaromfi Zrt. telephelyén személyesen is át kívánta adni, de azt nem voltak hajlandók tőle átvenni – áll a közleményben.

Banktitok

A pénzintézet közlése szerint “mivel az érintett ügyfelek e közlemény kiadásáig sajnálatosan még nem adták meg a CIB számára a kért felhatalmazást, így szándékunk és minden igyekezetünk ellenére továbbra sem tudjuk tájékoztatni az érintetteket, az érintett vállalat szakszervezeti vezetőit, valamint a közvéleményt arról a néhány objektív tényről, amelyek ismerete nélkül a kialakult helyzet megértése nem lehetséges”.

A Zalabaromfi Szárnyashús Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. igazgatóságának hétfői közleménye szerint “a CIB Bank Zrt. állításával ellentétben mind a mai napig nem jelölte meg, hogy 2008. szeptember 1. napján a számlák zárolását milyen alapon végezte el”. A közlemény úgy fogalmaz: “pénzügyi szervhez méltatlan eljárásnak tartjuk, hogy a CIB Bank Zrt. a velünk szemben alkalmazott jogellenes intézkedéseinek indokait nem velünk, mint banki ügyféllel, hanem a sajtóval kívánja közölni”.

A közlemény szerint, ha a bank a korábbi kéréseiknek megfelelően megindokolja lépését, a cégcsoport vezetői a magyarázat ismeretében lesznek abban a helyzetben, hogy a pénzintézetet “a nyilvánosság tájékoztatásához szükséges mértékben” a banktitok alól mentesítsék.

Újabb demonstráció

A cégcsoport üzemi tanácsa és a beszállítók közben újabb demonstrációt szerveztek – mondta el hétfőn az érdeklődésére a termelők és a takarmányforgalmazók képviseletében eljáró Király László. Közölte: szerdán délelőtt a CIB budapesti központja előtt, majd kora délután a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium épületénél tartanak demonstrációt, amelyre buszokkal 150-200 embert szállítanak Zalaegerszegről.

A Zalabaromfi Zrt. vezérigazgatója, Nemes Imre korábban azt közölte, hogy a CIB Bank Zrt. szeptember 1-jén minden előzetes értesítés nélkül zárolta a Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. számláit, emiatt sem a 650 dolgozójának, sem a beszállítóknak nem tud fizetni a zalaegerszegi cégcsoport.

A Zalabaromfinál megtartott munkásgyűlésen a vezérigazgató bejelentette: ha hétfőig nem rendeződik pénzügyi gondjuk, a cégnek vége; 150-200 dolgozó ezután a zalaegerszegi belvárosban tartott demonstrációt a CIB Bank fiókjánál.
A Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. finanszírozási igényeinek kielégítéséhez korábban hitelt vett fel a banktól, a hiteleket a pénzintézet nem mondta fel, a társaságoknak lejárt fizetési kötelezettsége a bankkal szemben nem volt – írja közleményében a Zalabaromfi vezérigazgatója.

Nincs magyarázat?

Hozzátette, hogy a zárolást követően még aznap elektronikus levélben, másnap faxon kértek magyarázatot a banktól. Tájékoztatták a hitelintézetet arról, hogy a számlák zárolása miatt a Zalabaromfi csoport ellehetetlenül, nem tudja kifizetni a több mint 50 millió forint összegű munkabért 652 dolgozójának.

Nemes Imre a múlt héten azt is közölte: a CIB a történtekre semmiféle írásos magyarázattal nem szolgált, később letiltotta az internetes banki ügyintézést, az egyenleg lekérdezést, “ezt követően pedig szóban, személyes kérésre sem ad felvilágosítást a bankszámlákról”. Az utolsó egyenlegek szerint a zárolás miatt mintegy 400 millió forinthoz nem tudnak hozzájutni a Zalabaromfi cégcsoport tagjai.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.