Belföld

Demonstrálnak a CIB ellen

A CIB Bank Zrt. kérte az érintettektől, hogy nyilatkozhasson a Zalabaromfi ügyről - de ezt nem adták meg számára, noha az érintett ügyfelek a banktitok alóli felmentést saját maguktól is kezdeményezhették volna - közölte hétfői közleményében a CIB. A zalaegerszegi cégcsoport szerint a bank velük még mindig nem közölte számlájuk zárolásának okait; a dolgozók és a beszállítók szerdán Budapesten tartanak újabb demonstrációt

A múlt hét pénteken a CIB Bank Zrt. írásban (tértivevényes postai küldeményben, illetve a címzettekhez azonnal megérkező e-mail útján) felhatalmazást kért az ügyben érintett ügyfeleitől, hogy a bank tájékoztatási lehetőségét korlátozó – a banktitok megtartására vonatkozó – kötelezettségét feloldhassa.

A lehető leggyorsabb ügymenet biztosítása érdekében a felhatalmazásokat a bank munkatársa a Zalabaromfi Zrt. telephelyén személyesen is át kívánta adni, de azt nem voltak hajlandók tőle átvenni – áll a közleményben.

Banktitok

A pénzintézet közlése szerint “mivel az érintett ügyfelek e közlemény kiadásáig sajnálatosan még nem adták meg a CIB számára a kért felhatalmazást, így szándékunk és minden igyekezetünk ellenére továbbra sem tudjuk tájékoztatni az érintetteket, az érintett vállalat szakszervezeti vezetőit, valamint a közvéleményt arról a néhány objektív tényről, amelyek ismerete nélkül a kialakult helyzet megértése nem lehetséges”.

A Zalabaromfi Szárnyashús Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. igazgatóságának hétfői közleménye szerint “a CIB Bank Zrt. állításával ellentétben mind a mai napig nem jelölte meg, hogy 2008. szeptember 1. napján a számlák zárolását milyen alapon végezte el”. A közlemény úgy fogalmaz: “pénzügyi szervhez méltatlan eljárásnak tartjuk, hogy a CIB Bank Zrt. a velünk szemben alkalmazott jogellenes intézkedéseinek indokait nem velünk, mint banki ügyféllel, hanem a sajtóval kívánja közölni”.

A közlemény szerint, ha a bank a korábbi kéréseiknek megfelelően megindokolja lépését, a cégcsoport vezetői a magyarázat ismeretében lesznek abban a helyzetben, hogy a pénzintézetet “a nyilvánosság tájékoztatásához szükséges mértékben” a banktitok alól mentesítsék.

Újabb demonstráció

A cégcsoport üzemi tanácsa és a beszállítók közben újabb demonstrációt szerveztek – mondta el hétfőn az érdeklődésére a termelők és a takarmányforgalmazók képviseletében eljáró Király László. Közölte: szerdán délelőtt a CIB budapesti központja előtt, majd kora délután a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium épületénél tartanak demonstrációt, amelyre buszokkal 150-200 embert szállítanak Zalaegerszegről.

A Zalabaromfi Zrt. vezérigazgatója, Nemes Imre korábban azt közölte, hogy a CIB Bank Zrt. szeptember 1-jén minden előzetes értesítés nélkül zárolta a Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. számláit, emiatt sem a 650 dolgozójának, sem a beszállítóknak nem tud fizetni a zalaegerszegi cégcsoport.

A Zalabaromfinál megtartott munkásgyűlésen a vezérigazgató bejelentette: ha hétfőig nem rendeződik pénzügyi gondjuk, a cégnek vége; 150-200 dolgozó ezután a zalaegerszegi belvárosban tartott demonstrációt a CIB Bank fiókjánál.
A Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. finanszírozási igényeinek kielégítéséhez korábban hitelt vett fel a banktól, a hiteleket a pénzintézet nem mondta fel, a társaságoknak lejárt fizetési kötelezettsége a bankkal szemben nem volt – írja közleményében a Zalabaromfi vezérigazgatója.

Nincs magyarázat?

Hozzátette, hogy a zárolást követően még aznap elektronikus levélben, másnap faxon kértek magyarázatot a banktól. Tájékoztatták a hitelintézetet arról, hogy a számlák zárolása miatt a Zalabaromfi csoport ellehetetlenül, nem tudja kifizetni a több mint 50 millió forint összegű munkabért 652 dolgozójának.

Nemes Imre a múlt héten azt is közölte: a CIB a történtekre semmiféle írásos magyarázattal nem szolgált, később letiltotta az internetes banki ügyintézést, az egyenleg lekérdezést, “ezt követően pedig szóban, személyes kérésre sem ad felvilágosítást a bankszámlákról”. Az utolsó egyenlegek szerint a zárolás miatt mintegy 400 millió forinthoz nem tudnak hozzájutni a Zalabaromfi cégcsoport tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik