Belföld

Dávid Ibolya szerint a Fidesz van az adatgyűjtés mögött

Almássy Kornél nem jelenhet meg a Magyar Demokrata Fórum képviseletében és nem végezhet a frakció nevében munkát, amíg minden kérdésben nem látunk tisztán - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

“Én egyet tudok garantálni, hogy nem jelenhet meg Almássy Kornél az elkövetkező időszakban a Magyar Demokrata Fórum képviseletében és a frakció nevében nem végezhet munkát, amíg minden kérdésben nem látunk tisztán” – mondta a párt elnöke arra a kérdésre, hogy kezdeményezik-e Almássy Kornél kizárását a frakcióból.

Dávid Ibolya az adatgyűjtési ügyről szólva kijelentette: politikustársaitól szolidaritást vár, azt, hogy “amikor a szürke zóna támadja a politikát, egységesen lépjünk föl”. Hozzátette: ismert a szürke gazdaság fogalma, és meglátása szerint “van már szürke politizálás is, ami átmenet az üzleti élet és a politika között”.

Vannak, akik szeretnének

“Vannak üzletemberek, vannak vállalkozók, akik szeretnének a politikára befolyást gyakorolni”, egy-egy politikuson vagy egy-egy politikai párton keresztül befolyásolni a politikát – jelentette ki. Mint mondta, szükség lenne az üzleti élet elválasztására a politikától, de a két nagy párt évek óta nem partner a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvény megalkotásában.

Arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor üzletember lehet-e olyan személy, mint akinek érdekében áll beleszólni a politikába, kijelentette: “biztos, hogy ő a legnagyobb név ebben, de azt hiszem, hogy a legkisebb szerepe volt ebben”.

Tombor és Stumpf

“Sokkal érdekesebb a másik két szereplő, az egyik Tombor András, a másik Stumpf István szerepe” – mondta. Hozzátette: “az ügynek ma nincs olyan szereplője, aki ne a Fideszhez kötődne”.

“Stumpf István a Fidesz-kormányban volt kancelláriaminiszter, azóta is jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel. Tombor Anrás, aki akkor a 2000-2002 között Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, Fidesz-közeli ember, sőt főtisztviselő volt. Horváth József (az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetője, egyik tulajdonosa), aki maga azt mondja, hogy ez nem az ő személye vagy a cége elleni támadás, hanem a Fidesz elleni támadás.

Összeesküvés

Aztán, ha jól megnéztem az elmúlt két hónapot, a jobboldali média, a Fidesz-média egy olyan háttérrel vonult be emögé, ami a kiszivárogtatástól, kiszínezéstől kezdve sok mindent felhasznált. És van még egy a sorban, a Századvég elemzései. Az elmúlt két hónapban számtalan olyan elemzést és kutatást láttam, ami nyílt politikai állásfoglalás volt” – magyarázta. Véleménye szerint ami történt, az “egy jól megkomponált folyamat volt, amit kívülről elég sokan támogattak”.

A politikus hozzátette: szerinte a nyilvánosságra került hanganyag “nagyon sok mindenre rávilágított”.
“Van egy üzletember, aki azt mondja, hogy információkat akar gyűjteni az MDF elnöke ellen egy másik elnökjelölt érdekében, váltást kellene elérni az MDF-ben. Emögött áll egy volt fideszes politikus, aki ezt pénzeli” – tette hozzá. Közölte: azért fordult az ügyészséghez, hogy mielőbb kiderüljön, mi volt a célja a megfigyelési ügynek.

Stumpfnak nincs köze

A műsorban Stumpf István visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz; felháborítja, hogy belekeverték a történtekbe. Ügyvédje útján jogi lépéseket tervez, hogy elégtételt kapjon.
Stumpf István szerint Dávid Ibolya indirekt módon őt is megvádolta, hogy illegális eszközökkel adatokat gyűjtött az MDF elnökéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik