Belföld

Bazilika lett egy magyar templom

Basilica minor, azaz kis bazilika címet kapott a máriagyűdi kegytemplom, az erről szóló pápai dekrétumot Juliusz Janusz apostoli nuncius vasárnap, a templomban tervezett ünnepi szentmisén hirdeti ki - közölte a Pécsi Egyházmegye sajtóreferense.

Az ünnepségen, amelyet Kisboldogasszony főbúcsúján és a németek búcsúján tartanak, részt vesz Mayer Mihály megyéspüspök és Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök – mondta Fazekas Orsolya.

A ceremónia fontos mozzanata, hogy Szent Péter kulcsait az újonnan kihirdetett bazilika bejárata felett elhelyezik. A két kulcs a Máté evangéliumában található mennyek országának kulcsait jelképezi, amelyeket Jézus rábízott Péter apostolra, a keresztények gyülekezetével együtt.

A ma Siklóshoz tartozó Máriagyűd templomát 1805-ben, VII. Pius pápa nyilvánította kegyhellyé. A hagyomány szerint a XII. század közepén ezen a helyen imádkozott II. Géza király és ajánlotta Mária pártfogásába koronáját és trónját.

A Boldogasszony tiszteletére kőtemplomot építtetett, amely 1148-ban készült el. A XVII. század végén fából faragott Mária-szobor került a templom birtokába, mely a korabeli szemtanúk szerint valódi könnyeket hullatott az előtte imádkozókért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik