Belföld

Kis János: az MSZP kisebbségi kormányáról kell tárgyalni

Az SZDSZ egykori elnöke szerint nem programról és nem szakértői kormányról kellene tárgyalni, hanem a kisebbségi MSZP-kormány túlélésének feltételeiről kellene megegyezni – derül ki a Népszabadságból.

Az SZDSZ által felvetett szakértői kormány és az MSZP által hangoztatott program akkor volna aktuális, ha az MSZP és az SZDSZ újra koalíciót kívánna kötni, amire a választásokig nincs esély. Szerinte a kisebbségi kormányzás feltételeiről a koalíció felbontásakor kellett volna megegyezni. De még mindig nem késő.

Kis János úgy véli, hogy egy olyan szakértői kormánynak, mely a jobboldali pártok támogatását is élvezi, talán lenne értelme. Ez 2010-ig megtehetne néhány fájdalmas, de szükséges lépést, melyre szűkebb bázisú kormányok nehezen szánják rá magukat. Ehhez azonban az MSZP-nek és a Fidesznek kellene egyetértésre jutnia, amire nem lát esélyt az egykori pártelnök.

Szerinte az ország érdeke, hogy az SZDSZ ne kövessen el harakirit: „A mai SZDSZ-szel nem érzem magam azonosnak, de nincs a színen más liberális párt. Márpedig a liberalizmus parlamenti képviseletének megszűnése csapás volna az amúgy is rossz állapotban lévő magyar politikára.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik