Belföld

A Fidesz már fél a Jobbiktól

A Fideszen belül komolyan tartanak attól, hogy a Jobbik sikert arat az EP-választáson, és bejuttatja Morvai Krisztinát. Ebben az esetben ugyanis leomlik az „elvesztegetett szavazat” mítosza, és sok radikális szavazó a Fidesz helyett a Jobbikot választhatja a parlamenti választásokon is. Erre a szakértők szerint is minden esély megvan.

Morvai Krisztina jelölése a Jobbik EP-listájára sokakat megmosolyogtat, a legnagyobb jobboldali párton, a Fideszen belül azonban komolyan veszik az új helyzetet. Mint azt egy lapunknak nyilatkozó fideszes politikus megjegyezte, Morvai személye elfogadott a jobboldalon, sőt a 2006-os rendőri túlkapások kapcsán tanúsított kiállásával a Fidesz is azonosulni tudott.

Mint forrásunk kifejtette, a legnagyobb ellenzéki párton belül attól tartanak, hogy az eddig a Fideszre voksoló, radikálisabb szavazók a sokak szemében jelentéktelennek tűnő európai parlamenti választáson a Jobbik jelöltje mellé teszik az ikszet, bejuttatva ezzel a jogásznőt. Ezen felbuzdulva viszont a szélsőjobboldali elveket valló párt szavazóiról elképzelhető, hogy a parlamenti voksoláson is kitartanak a jelenleg egy százalék alatti pártjuk mellett. Eddig ugyanis a többség azért szavazott a Fideszre, mert úgy gondolta, egyébként elveszne a szavazata, hiszen a Jobbikot mindig esélytelennek tartották az ötszázalékos küszöb megugrására.

A Jobbik villanthat az EP-ben

Az EP-választás alapvetően különbözik egy nemzeti parlamenti választástól, tudniillik általában jobban jellemzi a választói érdektelenség. Nincs valódi kifutása, tétje az európai szintű választásoknak (nem alakít kormányt a győztes többség), tehát nincs praktikus következménye az emberek számára. Így olyanra is szavaznak a választók, akiknek egyébként nincs esélyük egy rendes választáson, mint például a Jobbiknak – mondta lapunk kérdésére Szomszéd Orsolya.

A Vision Consulting elemzője szerint így kerülnek be például a radikálisok az EP-be, ahol szélesebb az ideológiai spektrum, s markáns a szélsőségek jelenléte. „A kis pártok számára az EP komoly lehetőség, ha sikertelenek otthon, itt növelhetik jelentőségüket, plusz kommunikációs csatornához jutnak. Mivel hiányzik az európai politikai tematika, így a kampány a belpolitikai témák mentén zajlik, ami szintén kedvezhet a Jobbiknak a kormány elutasítottsága miatt” – hangsúlyozta a politológus.

Morvainak jók az esélyei

A közvélemény-kutatások adatai ellenére több ok miatt is mandátumszerzésre esélyes pártnak tartja a Jobbikot az EP-választáson Juhász Attila, a Political Capital Institute elemzője. „Több mint egy éve tart a jobboldalon belül az a folyamat, amelynek keretében a radikális jobboldal egyre inkább szembekerül a parlamenti jobboldallal. A Fidesz bár tartja az egységes jobboldal összetartását szolgáló stratégiáját, alapvetően a centrum felé politizál, ami egyre nagyobb ellenszenvet vált ki a radikális jobboldalon” – mondta a politológus.

Hozzátette: ez leszűrhető a Jobbik vezetőinek nyilatkozataiból, vagy a radikálisok különböző sajtóorgánumaiból. Ezekben ugyanis az utóbbi időben szinte éppúgy támadják Orbán Viktort, mint Gyurcsány Ferencet. „Mindennek következtében könnyen lehet, hogy a Fidesz a következő választáson kevesebb szavazót tud lefedni a radikális jobboldaliak körében” – támasztja alá Juhász Attila a lapunkhoz fideszes körökből eljutott aggodalmakat.

A Jobbik erősödni fog

A szakértő szerint a Jobbik körmönfontabb stratégiával és aktívabban politizál, mint például a 2006-os választások előtt. „Elsősorban a Magyar Gárda megalapítása, valamint a romakérdés ügyének kisajátítása révén jelentős médiajelenlétet biztosított a maga számára, valamint a párt szervezetileg is erősebbé vált, főként a vidéki településeken. Így bár a választásig ez empirikusan nem igazolható, megkockáztatom, hogy a Jobbik támogatottsága is erősödni fog” – emeli ki Juhász Attila.

Az EP-választás arányos választási rendszere okán, illetve az általában alacsony részvétel miatt kedvez a kisebb pártoknak. „A Jobbik legutóbb nem indult, így nincs közvetlen összehasonlítási alapunk, de az abszolút számokat tekintve az országgyűlési választásokból kiindulhatunk. 2002-ben 245 ezer szavazatot kapott a MIÉP, 2006-ban 119 ezer szavazatot a MIÉP-Jobbik összefogás. Ha az EP-választás várható részvételi arányát viszonylag magasra becsüljük, 45 százalékra, a Jobbiknak akkor is elég 180 ezer szavazat. Ezekből a számokból látható, hogy ennyi radikális szavazó bőven létezik, és reálisan megszerezhető a Jobbik számára, igaz csak akkor, ha a párt jól mozgósít, és ha a Fidesz továbbra is folytatja távolodását a radikálisoktól” – hangsúlyozta a politológus.

Hozzátette: ha a Jobbik sikert ér el az EP-választáson, akkor az valóban csökkentheti az elveszett szavazatoktól való félelmet a következő országgyűlési választáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik