Belföld

Amerikai rakétákat fogunk szerelni

Rakétaszerelő-karbantartó vállalatot alapított Nyírteleken az Arzenál Elektromechanikai Zrt. az amerikai Raytheonnal közösen - írta a Népszabadság.

Az amerikai Raytheon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken található Arzenál közti megállapodás szerint a magyar cég alvállalkozóként, amerikai közreműködéssel logisztikai-szerelő-beállítóbázist működtet a Maverick levegő-föld rakéták számára. Ilyen rakétákkal vannak felszerelve a magyar Gripen-flotta repülőgépei is. A betanítás költségeit, a gépparkot a Raytheon finanszírozza, a magyarok a működtetést állják.

A konstrukció nem része a Gripen ellentételezési programnak, a partneri kapcsolatot a magyar Honvédelmi Minisztérium (az Arzenál tulajdonosa) és a Raytheon szerződése szentesítette. Maga a Nyírtelekről szóló megállapodás ennek részeként a két vállalat között jött létre.

Ezzel a megoldással a magyarok olcsóbban több rakétához jutottak, mintha azokat az amerikai kormány külföldi katonai értékesítési csatornáin át vették volna. Ezenkívül Magyarország egy hipermodern gyárhoz és olyan csúcstechnológiához jut, amellyel kisebb javítási-szerelési munkákat végezhet az egész régióból érkező klienseknek – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik