Belföld

Színesfém-razzia: a átvevők fele illegális

Országos színesfém-razziát tartott a rendőrség; az ellenőrzött 556 átvevőhely közül 295 a szükséges hatósági engedély nélkül, illegálisan működött - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.

A razzia során elfogtak 11 körözött személyt és 26 esetben indult büntetőeljárás, elsősorban lopás és orgazdaság megalapozott gyanúja miatt. Az akcióba bevont társszervek – az APEH, a vám- és pénzügyőrség, a közlekedési, környezetvédelmi, természetvédelmi felügyelőségek és az illetékes önkormányzatok – közel 21 millió forint helyszíni bírságot szabtak ki az illegális felvásárló helyek üzemeltetőire, és 6 tonna fémet foglaltak le az akcióban.

Az ORFK közleménye megemlít néhány kirívó esetet is: Gyomaendrőd külterületén értek tetten két férfit, amint a Hármas Kőrös gátjából egy körülbelül 8 méter hosszúságú sínvasat szedtek ki. Ajkán két színesfém-tolvajt értek tetten, akik mintegy hétmillió forint értékű ipari transzformátorokat és szakaszolókat bontottak szét, hogy ellophassák azokat.

Mátészalka és Jármi között egy utánfutós személygépkocsi ellenőrzésekor a rendőrök 3 zsáknyi vasúti csavart és talpfarögzítő lemezt találtak, a lopott csavarok és lemezek súlya összesen körülbelül 90 kilogramm volt. Érden, egy telephelyen pedig egy lopott tehergépkocsi szétdarabolt vázára bukkantak az ellenőrzés során.

Az egyik Nógrád megyei illegális fémgyűjtő helyként ismert telephelyen a rendőrök 12 ezer darab wc-gélt is találtak, amiket még június közepén loptak el Ausztriából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik