Belföld

Még sosem utáltuk ennyire a politikusokat

Enyhén csökkent a Fidesz, enyhén emelkedett az MSZP támogatottsága az elmúlt hónapban. A Századvég és a Forsense kutatásából azonban kiderül: az emberek többsége előrehozott választást, vagy egy harmadik erőt szeretne. Ha a jelenlegi opciók közül kell választani, akkor viszont inkább Gyurcsány, mint Orbán.

Szeptemberben a Fidesz támogatottsága júliushoz képest enyhén csökkent, így most megegyezik a nyár elején mért értékkel (25 százalék), az MSZP támogatottsága ugyanakkor 13-ról 18 százalékra emelkedett – áll a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásában. Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF 2 százalékon áll, ami megegyezik a nyár eleji adatokkal.

A biztos szavazó és pártot is választó személyek aránya júliushoz viszonyítva két százalékponttal emelkedett. Jelenleg az összes válaszadó 38 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Az ezen a csoporton belüli válaszadók 57 százaléka (-8 százalékpont) a Fideszre, 34 százalékuk (+9 százalékpont) az MSZP-re szavazna egy most vasárnap esedékes választáson. A két kisebb parlamenti párt egyike sem éri el a parlamenti küszöböt: az MDF támogatottsága egy százalékponttal magasabb júliushoz képest (4 százalék), az SZDSZ 2 százalékon áll.

Az MSZP visszacsábította hívei egy részét

Az MSZP támogatottsága a biztos szavazók táborának csökkenésével fordított arányban növekedett. Feltételezhető tehát, hogy az MSZP nem új támogatókat szerzett, hanem a korábban eltávolodott szimpatizánsok egy részét tudta újra maga köré gyűjteni. Ezzel kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy az adatfelvétel ideje egybeesett Gyurcsány Ferenc adócsökkentési programjának bejelentésével.

A miniszterelnök „Megegyezés” című programjának integráló erejét mutathatja az is, hogy a megkérdezettek az olimpiai játékok után az elmúlt hetek legfontosabb eseményeként értékelték a dolgozat megszületését.

Előrehozott választást, vagy új miniszterelnököt akarunk

Júniusban 3, a nyár végén pedig 6 százalékkal többen tartották alkalmasabbnak a kormányfői posztra Orbán Viktort, mint Gyurcsány Ferencet. Augusztusi felmérésünk szerint a pozícióra a Fidesz elnökét a megkérdezettek 33 százaléka (+1 százalékpont), a jelenlegi kormányfőt pedig 27 százaléka (-2 százalékpont) tartja alkalmasabbnak. A válaszadók közel harmada, 31 százaléka ugyanakkor a két politikus egyikét sem tekinti alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére.

A kérdezettek relatív többsége, 45 százaléka szerint a jelenlegi helyzetben előrehozott választásra van szükség. Az MSZP kisebbségi kormányának viszonylag magas a támogatottsága (19 százalékos), a koalíció helyreállását a megkérdezettek 20 százaléka támogatta. Ilyen értelemben a felmérésben részt vevők 39 százaléka szeretné, ha az MSZP kormányozna tovább.

Inkább Gyurcsány, mint Orbán?

Azok közül, akik egy MSZP vezette kormányt támogatnának, 27 százaléknyian voltak azok, akik a kabinet élén Gyurcsány Ferencet látnák szívesebben, és 12 százaléknyian voltak azok, akik úgy vélik, jobb lenne, ha új miniszterelnök irányítaná a kormányt, legyen az akár kisebbségi, akár koalíciós. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az MSZP képes 2010-ig önállóan kormányozni, és 41 százalékuk vélekedik ezzel ellentétesen.

Szintén változás tapasztalható a múlt hónaphoz képest, amennyiben a megkérdezettek öt opció közül választhatták ki, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás. Ezúttal enyhe többségben vannak azok, akik Gyurcsány Ferenccel vagy nélküle, de MSZP-kormányt szeretnének (24 százalék), míg a Fidesz számára kedvező opciók (Fidesz-kormány Orbánnal, vagy nélküle) támogatottsága 22 százalék.

Ezzel egy időben rekordszintre nőtt azok aránya, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon. Mostani felmérésünk során minden eddiginél többen, a megkérdezettek 42 százaléka választotta volna ezt az opciót, ami jól kifejezi a jelenlegi politikai erők széles társadalmi elutasítottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik