Belföld

Kormányzati álláspontra vár az ombudsman

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosaként Kállai Ernő továbbra is várja, hogy a kormány végre alakítsa ki álláspontját a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletével kapcsolatban.

Erről a kisebbségi ombudsman szerdán beszélt egy Szombathelyen tartott sajtótájékoztatón, miután kétnapos Vas megyei látogatása során találkozott a szlovén és a horvát kisebbségek helyi képviselőivel, iskolákat, kisebbségi szerkesztőségeket keresett fel.

Kállai Ernő emlékeztetett arra, hogy néhány napja a II. Kisebbségi Kerekasztal nevében nyílt levélben fordult a kormányhoz kérve a kabinet állásfoglalását a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletével kapcsolatban. Mint akkor írta: ahhoz, hogy a kisebbségi jelöltek indulhassanak az országgyűlési képviselők következő, 2010-ben esedékes általános választásán, a törvényjavaslatot legkésőbb a 2009. évi parlamenti tavaszi ülésszakon napirendre kell tűzni.

Az ombudsman hangsúlyozta: a kisebbségek parlamenti képviseletének joga az Alkotmányból ered, a parlament tehát szavai szerint több mint másfél évtizede mulasztásos alkotmánysértést követ el, ami miatt a kisebbségi közösségek nem tudnak intézményesített módon részt venni a törvényhozás munkájában.

Kállai Ernő emlékeztetett arra is: a II. Kisebbségi Kerekasztal már februárban átadta a Miniszterelnöki Hivatalban azt a kisebbségek által elkészített javaslatot, amely a jelöltállítás, a választási eljárás, és a szavazás menetét is szabályozza.
Február óta javaslatukra nem érkezett válasz, mint ahogyan eddig nyílt levelükre sem reagált a kormányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik