Belföld

Orbán feloszlatná a parlamentet

Orbán Viktor a parlament feloszlatását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi, kaotikusnak ítélt helyzetből – írta az Index.hu. A KDNP ezt a felvetést is megvitatja a hétvégén.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke az Index.hu szerint azt mondta, „a kormányzásról nem a pártelvtársakat, hanem a népet kell megkérdezni”. A Fidesz elnöke bízik benne, hogy a parlament „szélnek eresztéséhez” megszerezhető a többség. A Fidesz elnöksége tárgyalt a parlament feloszlatásának lehetőségéről, ám döntés nem született, a kérdésről majd a Fidesz-frakció az évadnyitó ülésén nyilvánít véleményt – írta a hírportál.

Az Országgyűlés az Alkotmány szerint – rendkívüli vagy szükségállapot kivételével – kimondhatja feloszlását. Ebben az esetben a feloszlás kimondásától számított három hónapon belül országgyűlési választásokat kell tartani. Az alaptörvény szerint a parlament feloszlatásához az összes (tehát 386) parlamenti képviselő több mint felének igen szavazatára van szükség, ami minimálisan 194 támogató szavazatot jelent.

A Fidesz elnökének kijelentésére reagálva a KDNP szóvivője közölte: ez is egy lehetőség. Mint Halász Zsuzsa elmondta, a KDNP hétvégi kihelyezett frakcióülésén megvitatja ezt a felvetést, majd a közös, Fidesz-KDNP-frakcióülésen hétfőn folytatódik az erről szóló megbeszélés.

Halász Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy a KDNP álláspontja továbbra is egyértelmű, hiszen – mint mondta – az ország érdeke az előrehozott választás megtartása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik