Belföld

Nem gondolkodhat bosszún az MSZP

Bár a szocialisták körében egyre jobban felerősödtek azok a hangok, melyek szerint „nem szabad hagyni, hogy még ellenzékből is az SZDSZ dirigáljon”, a FigyelőNetnek nyilatkozó politológusok úgy látják, az MSZP nem tud érdemi fogást találni a szabad demokratákon. Gyurcsányon viszont bármelyik sértett MSZP-s bosszút állhat.

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ politológusa arra emlékeztet, hogy a szocialisták indulatai nem új keletűek, hiszen látszólag a koalíciós szakadást is az ő dühük okozta. Szerinte nem várható, hogy egy –az MSZP-re kényszerített – miniszterelnök-csere esetén a szocialisták bosszút álljanak a liberálisokon, mert azzal saját magán is bosszút állna az egyedüli kormánypárt.

Lendvai Ildikó és ami mögötte van (Fotó: MTI)

Lendvai Ildikó és ami mögötte van (Fotó: MTI)

„Az SZDSZ-en csak egy előrehozott választással lehetne nagyot ütni, ám az a szocialistáknak is komoly veszteséget okozna” – vélekedett Novák, aláhúzva, hogy a szabad demokraták jelenleg ellenzékben vannak, tehát a szocialista képviselőknek nincs miért megsértődniük, mert nem egy irányba húznak.

Inkább Gyurcsányra dühösek

Mivel a politikai bosszú inkább személyek, mint szervezetek felé szokott irányulni, így vélhetően Fodor Gábor SZDSZ-elnöknek lenne félnivalója, ha sikerülne félreállítania a jelenlegi miniszterelnököt.

A politológus úgy látja, inkább Gyurcsány Ferenc felé irányulhat néhány MSZP-s dühe, így nem elképzelhetetlen, hogy lesz egy-két képviselő, aki nemmel szavaz a költségvetés megszavazásakor. „Aki az MSZP-frakcióból leváltaná Gyurcsányt, az pontosan tudja, hogy most egy nem szavazattal megteheti, míg legközelebb csak a jövő évi Európa Parlamenti választásokkor lesz erre mód” – mondta Novák Zoltán.

Elképzelhető egy olyan verzió is a kiélezett költségvetési szavazáskor is (melynél a rendelkezésre álló teljes MSZP-frakció mellett még hat további képviselő támogatására is szüksége van a kormányfőnek), hogy nem az SZDSZ-szel szembeni bosszú, hanem a Gyurcsány és a liberálisok közti megegyezés vezeti egy-egy renitens MSZP-s kezét a nem gombra.

Ellenük hangolni

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint ha Gyurcsány Ferencnek sikerül ismét az SZDSZ ellen hangolni a szocialistákat (ez nem túl nehéz feladat számára), akkor saját helyzetét biztosíthatja be még jobban, így az MSZP kitart mellette, és nem fenyegeti a veszély, hogy megállapodna a feje felett a két párt. Így kútba esne a szakértői kormány terve. A rendkívüli kongresszus összehívásának kezdeményezése, és a liberálisok felé intézett kritika erről szól.

„Emellett a miniszterelnök kezében fontos fegyver az SZDSZ megosztottságának növelése, a liberálisok kettészakítása annak érdekében, hogy szavazatokat szerezzen programjához” – véli Szomszéd Orsolya, hozzátéve, hogy hatásos eszköz, ha az MSZP – Orbán Viktor várható hatalomra kerüléséért – előre az SZDSZ-re hárítja a felelősséget.

Így azzal vádolhatják a szabad demokratákat, hogy jelenlegi politikájukkal, az előrehozott választások felé lökve a folyamatokat megnyitják az utat a Fidesz győzelme előtt. Mindez a koalíciópárti liberális szavazók elvesztését hozhatja az SZDSZ számára – jegyezte meg a Vision Consulting elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik