Belföld

Lendvai: külső támogatást kell szerezni

Ha nem sikerül megegyezni az SZDSZ-szel, akkor külső támogatást kell szerezni, ezen keresztül pedig parlamenti szavazatokat a költségvetés megszavazásához - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden reggel.

Ha az SZDSZ az új helyzetben még mindig azt mondja, hogy nem beszél a programról, akkor kell „máshogy” támogatást szerezni – jelentette ki a frakcióvezető. „Ha az SZDSZ úgy látja, hogy a költségvetés el nem fogadása a legjobb az országnak (…) és a legjobb nekik, akkor ezt fogják tenni”.

Elmondása szerint a többi párt képviselőit a saját szavazóik tudják meggyőzni arról, hogy támogassák a programot. „Ezt elvileg bármelyik képviselőtől remélhetjük (…) különböző valószínűséggel, hogy hol ül” – mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve: nem akarnak pszichológiai nyomás alá helyezni SZDSZ-es képviselőket.

Ha nem mennek át az adótörvények és a költségvetés, az Lendvai Ildikó szerint több hónapos leállást jelent majd a magyar gazdaságban. Ahhoz, hogy a két párt tárgyalásokat kezdjen, nyitottság és induló pozíció kell – hangoztatta az MSZP-s politikus az SZDSZ-szel történő jövőbeni tárgyalásokról. A nyitottságot az MSZP már tanúsította – hangsúlyozta.
A szakértői kormányról szólva Lendvai Ildikó elmondta, hogy a parlamenti pártok többsége nem támogatja a létrejöttét, ezzel az SZDSZ egyedül van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik