Belföld

Felmentette a bíróság a Hír Tv riporterét

Felmentette másodfokon a Fővárosi Bíróság a Hír Tv riporterét, Császár Attilát, akit azért állítottak bíróság elé, mert éles lőszert találtak nála, amikor a Parlament épületébe próbált bejutni 2006 októberében - tájékoztatott a keddi döntésről az újságíró ügyvédje.

Futó Barnabás hozzátette: a bíróság büntethetőséget kizáró ok miatt mentette fel védencét azzal, hogy a történteknek nincs társadalmi veszélyességük. A védő hozzátette: egyelőre nem jogerős az ítélet, mert amennyiben az ügyészség képviselője fellebbezést nyújt be, az ügy harmadfokon folytatódhat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly májusban mondta ki a riporter bűnösségét, és megrovásban részesítette, amiért éles lőszert találtak nála, amikor a Parlament épületébe próbált bejutni 2006 októberében. A riporter a szeptemberi, Szabadság téren történt eseményekről tudósított, amikor a lőszert kapta egy ismeretlentől. A táskájába tette, és megfeledkezett róla. Október 2-án, a Parlamentbe ment egy miniszterelnöki sajtótájékoztatóra, amikor a ruházata átvilágításakor megtalálták nála.

Császár Attila a lőszer tartására engedéllyel nem rendelkezett, ezért indult ellene büntetőeljárás lőszerrel való visszaélés miatt. A Fidesz 2006. november 23-án tartott konferenciáján Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy Császár Attila a Magyar Televízió székházánál talált éleslőszer-hüvelyt. A képviselő szerint ez azt bizonyította, hogy éles lőszerrel lőttek a Szabadság téren.

Az MTV-székház 2006-os ostromáról készített nyilvános rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 28 figyelmeztető lövést adtak le az este folyamán, saját testi épségük védelme érdekében. Ezek a lövések személyi sérülést, anyagi kárt nem okoztak. Az ügyben korábban a bíróság előtt Császár Attila úgy nyilatkozott: a szeptemberi Szabadság téri események élő közvetítésekor adták a kezébe a helyszínen a lőszerhüvelyt és a lőszert, amiket bemutatott az adásban. Hangsúlyozta: ellentétes információkat kapott, így nem tudta, hogy az éles lőszer-e vagy vaktöltény. A tudósítás után a riporter a táskájába tette a lőszerhüvelyt és a lőszert, majd megfeledkezett róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik