Belföld

Az ellenzék javára billent a mérleg Szombathelyen

Megfordultak az erőviszonyok a szombathelyi városi közgyűlésben azzal, hogy Soós József volt szocialista városi képviselő június elején kilépett frakciójából, függetlenként pedig a keddi rendkívüli közgyűlésen az ellenzék javaslatait támogatta.

A rendkívüli közgyűlést az ellenzék kérésére hívta össze Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere. Már az összehívás időpontja körül vita támadt, mert az ellenzék még a nyári szünet előtt, júniusban kezdeményezte az összehívást, de a polgármester ezt elutasította.

Az ülés napirendjén a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának módosítása, a korábbi bizottsági struktúra megváltoztatása, a bizottsági tagok létszámának csökkentése, valamint a bizottságok személyi összetételének megváltoztatása szerepelt.

Szintén az ellenzék javaslatára napirendre került a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA) igazgatóságának és felügyelő bizottságának létszámcsökkentése és a tagok javadalmazásának 30 százalékos csökkentése.

Ipkovich György mindkét napirendet illetően olyan javaslattal élt, hogy a képviselő-testület további egyeztetések után, később tárgyalja meg, vegyék le azokat a napirendről. Indítványa nem kapott többséget, 15-14 arányban az eredeti előterjesztést fogadták el. A polgármester még a szavazás előtt jelezte, törvényességi aggályai vannak az előterjesztésekkel, a bizottsági tagok visszahívásával kapcsolatban.

Ennek ellenére a képviselő-testület az eredeti előterjesztésről döntött. Megszűntették a bizottságok többségét, újakat hozva létre helyettük. A bizottsági tagok személyéről a képviselők zárt ülésen döntöttek.

A SZOVA Zrt. igazgatóságát kilencről hét fősre, felügyelő bizottságát pedig tízről hét fősre csökkentették. Az igazgatóság és a felügyelő bizottság tagjairól szintén a zárt ülésen tárgyaltak.

A polgármester az ülés nyilvános részének végén bejelentette: konzultálni fog a közigazgatási hivatal vezetőjével, majd ismét tárgyaltatni kívánja a javaslatot, egyelőre nem írja alá és nem hirdeti ki a közgyűlési határozatot. Az ellenzék frakcióvezetője felháborodásának adott hangot amiatt, hogy szavai szerint a polgármester nem engedi érvényre jutni a többségi akaratot.

Szombathelyen a várost irányító MSZP-SZDSZ koalíciónak 13 mandátuma volt, a Fidesz-KDNP-Pro Savaria együttműködés 14 mandátummal rendelkezik, míg egy mandátumot birtokol az MDF, egyet pedig az Együtt Szombathelyért Egyesület. A többség eddig az alpolgármesteri tisztséget betöltő MDF-es Szabó Gábor, valamint az ESZE képviseletében politizáló Gyimesi József szavazatával volt biztosítható. Júniustól viszont Soós József függetlenként folytatja, de nem rejtette véka alá, hogy a Pro Savaria frakciójához kíván csatlakozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik